e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na druhý adventní víkend – 4. až 6. prosince

publikováno: 2.12.2015, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Advent už je v plném proudu a vy můžete vyrazit na spoustu jarmarků a trhů na nákupy vánočních dárků a ozdob. Konají se třeba v Mostě v muzeu, v Chomutově na náměstí, v Litvínově na zámku, v Jirkově, v Peruci... a v Drážďanech v neděli rozkrojí obří štolu (na fotce). Vybírejte z více než dvou desítek tipů! Pozor - přidáváme nové tipy!

Vánoční štěkání
Vánoční setkání v útulku v Jimlíně na Lounsku se koná v sobotu 5. prosince od 10,00 do 16,00 hodin. Můžete se projít útulkem, vyvenčit pejsky nebo si pohrát s kočičkami. Jako bonus vás čeká bohatá tombola na podporu útulku a malé občerstvení. Pod vánočním stromkem můžete zanechat zvířatům nějaká dárek. Více o útulku se dozvíte na webu www.utulek-jimlin.cz.

Den a noc v muzeu
Vánoční fler jarmark, dílny pro malé i velké, ohnivý program s čerty i kováři a nakonec muzejní noc – takový bude program, který na 5. prosince chystá mostecké Oblastní muzeum v Mostě s dílnou Woodmaid. V areálu muzea na okraji Mostu bude živo od deseti dopoledne až do devíti večer. Kompletní program najdete v článku Den a noc svatého Mikuláše v muzeu.

Chomutovské Vánoce
Na náměstí v Chomutově bude trh otevřen až do 23. prosince a jeho součástí bude Ježíškova pošta, mechanický betlém jízdy lokálky Amálky. Tento víkend se můžete v sobotu i neděli 5. a 6. prosince těšit na ukázky středověkých řemesel, vánoční tvořivé dílničky. V sobotu od 17,00 hodin se koná mikulášská show a v neděli v 16,00 hodin vystoupí Jaroslav Uhlíř s kapelou.

Ježíškovy vánoční trhy
V městě, kde prý bydlí Ježíšek – v Božím Daru v Krušných horách se v sobotu 5. prosince koná Ježíškův vánoční trh. Řemeslný trh s dobrotami bude otevřen od 10,00 hodin.

Krampus show
Už druhým rokem dorazí do Žatce divoká rakouská tradice Krampusů – průvod a řádění děsivých čertů. Den předtím ale děti čeká i tradiční český Mikuláš. Krampus show v neděli 6. prosince zakončí celotýdenní program na náměstí Svobody v Žatci. Podrobný program v článku Druhou adventní neděli budou v Žatci řádit krampusové.

Adventní prohlídky zámku
Zámek Červený Hrádek u Jirkova zve každou adventní neděli na prohlídky vyzdobeným zámkem s komorníkem, hudebním doprovodem a ochutnávkami cukroví a svařeného vína. Podrobnosti o prohlídkách a možnosti rezervace si můžete přečíst zde

Neděle ve skanzenu
Každou adventní neděli odpoledne nabízí krušnohorský skanzen Stará Ves v chomutovském zooparku tvůrčí dílny, kde si můžete vytvořit vánoční ozdoby a také pohádku pro děti. V neděli 6. prosince  ve 14,00 hodin je připravena adventní dílna pro malé i velké, pohádka Strakaté bajky o hodinu později. Adventní program ve skanzenu se dozvíte v tomto přehledu

Setkání na zámku
V sobotu 5. prosince se koná již tradiční Adventní setkání na zámku Nový Hrad v Jimlíně na Lounsku. Těšte se na tržiště, středověkou hudbu, trubače, kejklíře, divadlo, obří anděle, vánoční zvyky, betlém se zvířátky, ale i na ohňovou show a hlavně na svatého Mikuláše a čerty. Prohlídky vánočně vyzdobeného zámku budou zdarma. Programem bude provázet Jan Antonín Duchoslav alias Viki Cabadaj. Zámek bude otevřen od 10,00 do 17,00 hodin.

Tradice Adventu na hradě
O všech adventních víkendech  do 20. prosince, můžete vyrazit vždy od 10,00 do 17,00 hodin na Kadaňský hrad. V královské síni (bývalá Galerie Karla Havlíčka) je přichystaná zajímavá výstava, se kterou se podíváte do historie tradičních adventních i vánočních zvyků. Přijďte si připomenout, jak slavili adventní čas naše babičky i odkud pochází zvyky, které možná i vy dodnes doma udržujete. Vstup zdarma.

Vánoce v Pohodě
Načerpat inspiraci a vánoční náladu můžete v čajovně Pohoda v Duchcově (vedle muzea) v sobotu a neděli od 14,00 do 17,00 hodin. Dámský klub pro Vás připravil ukázky výroby svícnů, věnců, zvonečků, keramiky, korálkových ozdob, perníčků a perníkových chaloupek, tkaní, ozdoby z přírodnin atd. 

Jarmárek
Další možnost koupit zajímavé dárky nebo dekorace nabídne sobotní jarmáreček v bývalé zámecké kuchyni Valdštejnského zámku v Litvínově. Prodej ručně vyrobených dárečků bude probíhat v sobotu 5. prosince od 9,00 do 15,00 hodin. Co ještě se děje v Litvínově? Dozvíte se z kompletního programu Krušnohorských Vánoc

Předvánoční tržnice
V Peruci na Lounsku v usedlosti Za dubem (kousek od památného dubu knížete Oldřicha) se koná v sobotu 5. prosince od 12,00 do 16,00 hodin předvánoční tržnice. K vidění i ke koupi budou obrazy, kalendáře, keramika, knihy, textilní výrobky, ale také cukroví a zavařeniny.

Mikulášská a zdobení ve Strupčicích
V neděli 6. prosince bude ve Strupčicích na Chomutovsku nadělovat dětem Mikuláš. Kromě toho děti nazdobí vánoční strom, který se poté slavnostně rozzáří. Program začíná v 15,30 hodin vystoupením pěveckého sboru Silentium 24, v 16,15 hodin vystoupí děti z místní ZŠ a MŠ a poté dojde k slavnostnímu rozsvěcení stromu a výzdoby a Mikulášské nadílce. V 17,30 hodin program zakončí ohňostroj, po celou dobu bude k dispozici stánek s čajem a svařákem.

Mikulášské trhy
Každoroční rozsvícení jirkovské vánoční výzdoby a stromu na náměstí E. Beneše bude v pátek 4. prosince provázené od 10,00 hodin Mikulášskými trhy.  V 17,00 hodin začíná slavnostní program v podání Divadla V Pytli. Zakončen bude jako vždy ohňostrojem v 18,00 hodin. 

Vánoční jarmark
Na jarmark můžete vyrazit do penzionu Na pile v Panenském Týnci na Lounsku. Od 10,00 do 16,00 hodin bude připraven prodej dekorativní keramiky, ozdobných svíček, ručních prací, adventních věnců, oříšků, medu, medoviny, vánočních dekorací a ozdob, přírodní kosmetiky, šperků, atd. Součástí bude i dětská dílnička.

Mikulášský jarmark
U příležitosti mikulášské pouti se v Nepomyšli u kostela svatého Mikuláše koná v sobotu 5. prosince jarmark. Začíná ve 13,00 hodin poutní mší v kostele a pokračuje hudebním programem v němž vystoupí Švejk Band (ve 14,00 hodin), Martin Maxa (ve 14,40 a 16,00 hodin, Bára Zemanová (v 17,00 hodin). Po třetí hodině bude připravena mikulášská nadílka a před šestou rozsvícení vánočního stromečku a ohňostroj. Poté ještě v kostele vystoupí Žihelský sbor.

Adventní neděle s hračkami
Firma NBW, výrobce dřevěných hraček a dalších výrobců z Nové Vsi v Horách chystá adventní den 6. prosince od 10,00 do 16,00 hodin. Čekají vás ukázky dřevařské výroby, dětské dílničky, výroba svíček, prohlídka expozice hraček a občerstvení.

Svařák u všech čertů
Adventní zastavení na piazzettě před divadlem pořádá Vrchlického divadlo v Lounech v pátek a sobotu 4. a 5. prosince, vždy od 10,00 hodin. Kromě svařáku bude otevřen adventní minitrh s vánoční výzdobou, porcelánem, perníčky, vonnými svíčkami a dalším zbožím.

Rozsvěcení v Hrobu
Město Hrob na Teplicku rozsvítí vánoční strom teprve na druhý adventní víkend, a sice v neděli 6. prosince v parku před hasičárnou. Program začíná v 16,00 hodin, vystoupí děti z místních škol, rozsvěcení začíná v 17,15 hodin a možná na něj přiletí i anděl. Programem bude provázet Petr Stolař z Divadla v Pytli.

Štolová slavnost
Vrchol velkých adventních trhů v Drážďanech – štolová slavnost – se koná tuto neděli 6. prosince. Hlavním bodem programu je krájení obří čtyřtunové vánoční štoly, jejíž „příchod“ na trh na Altmarkt sledují tisíce lidí. Štola je typickou drážďanskou vánoční pochoutkou, podobnou naší vánočce. Podrobnosti o trhu Štrýclmarkt i dalších akcích ve vánočních Drážďanech najdete v tomto článku

Vánoční trh v pevnosti
Ruskou zimní pohádku má připomínat letošní vánoční trh na pevnosti Königstein v Saském Švýcarsku. Otevřen je každý adventní víkend od 11,00 do 19,00 hodin. Nabízí program s Weihnachtsmannem, tržiště s ukázkami řemesel, ruskou baňou, podzemní vánoční svět v kasematech, pro děti vánoční dílny, pohádky i kolotoč. Vstupné stojí 8 EUR pro dospělé, 6 EUR pro děti, rodinná 21.

Adventní koncerty

V Teplicích v Zahradním domě si můžete v sobotu 5. prosince od 16,00 hodin vyslechnout vánoční hudby světových mistrů v podání klavíru, trubky a trombonu. Vstupné 100 Kč.
Tradiční Vánoce u Stráníků se konají v kostele svatého Archanděla Michaela v Litvínově pátek 4. prosince od 19,00 hodin.
Gospelové melodie budou znít kostelem Nejsvětější Trojice v Klášterci nad Ohří, a to v neděli 6. prosince od 18,00 hodin. Účinkuje pěvecký sbor Gospel Gaia.
Advent s modrým cimbálem je podtitul adventního koncertu, který zazní v neděli 6. prosince od 17,00 hodin v Kadani kostele Stětí svatého Jana. Druhou adventní neděli zpříjemní Roman Veverka - zpěvák a cimbalista.
Město Osek zve na adventní koncert Guitar Arte Tria v neděli 6. prosince od 17,00 hodin v kostele sv. Petra a Pavla v Oseku, vstup zdarma.
Druhý adventní koncert se koná v neděli 6. prosince od 18,00 hodin v kostele svatého Ignáce v Chomutově. Koncertuje smíšený pěvecký sbor Hlahol a Komorní orchestr města Chomutova. Další vánoční konert následuje v Galerii Lurago hned v pondělí 7. prosince od 17,00 hodin a vysotupí na něm Jirkovské seniorky a Dětský pěvecký sbor Slavíček.

NOVINKY:

Venkovské trhy
Tradiční předvánoční venkovské trhy se letos již po páté konají v Droužkovicích na Chomutovsku. Tentokrát v prostoru za budovou bývalé školy - vchod vraty z ulice Rudé Armády v sobotu 5. prosince od 9,00 hodin. Kromě trhu regionálních prodejců jsou připraveny zabijačkové hody a tombola s hlavní cenou - vepřovou kýtou. Od 11,00 hodin hudební skupina Zlej sen.

Pojďme spolu do Betléma
V neděli 6. prosince v 14,00 hodin jsou děti zvány do Královské herny na Kadaňském hradě. Na další z pravidelných nedělních pohádek je divadlo ToTeM seznámí s vánočním příběhem o narození Ježíška.Představení uvidíte v originálním provedení s papírovými loutkami! Po představení navíc proběhne výtvarná dílna, ve které si diváci vyrobí svou vlastní loutku. Vstup zdarma.

Setkání v kostele
Vánoční čas v kostele sv. Jakuba v Mrzlicích na Teplicku je program, který se koná v sobotu 5.prosince od 16,00 hodin. Pro návštěvníky bude připravena výstava betlémů, klavírní vystoupení Daniela Schöna, výstava svícnů keramického kroužku DDM Bílina, vystoupení dětí z MŠ Hrobčice. Výstava potrvá po celé adventní období, vždy o víkendech a to od 14,00 hodin do 17,00 hodin.

Chybí vám v našem přehledu Mikuláš? Žádné obavy, už zítra vám nabídneme pestrý přehled akcí, spojených s mikulášskou nadílkou!

Foto: Landeshauptstadt Dresden / Sylvio Dittrich