e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Canalettomarkt na barokním náměstí v Pirně

publikováno: 2.12.2014, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Hannes Köhler

Sdílet: facebook twitter google+

V působivé atmosféře náměstí v saské Pirně, s historickými barokními fasádami, zve Canalettomarkt - pirenský vánoční trh – i letos každý den do 23. prosince k vánoční procházce, podívání a pochutnání. Trh doplní víkendový program, štolová slavnost či trh umění a vánoční poštovní úřadovna. Každý večer se náměstí a domy na něm rozzáří originálním nasvícením.

Canalettomarkt upomíná na slavného malíře na dvoře panovníka Augusta Silného, jenž v Pirně namaloval několik svých světoznámých vedut a jímž se inspirovalo i obrazové nasvícení, vytvořené výhradně pro „Canalettomarkt“, oživující každý večer fasády domů obklopujících náměstí. Zlatým hřebem trhu je radnice nasvícená barokními motivy a Canalettovými obrazy stejně jako majestátní vánoční strom, zářící v pirenských erbovních barvách – zlaté a červené.

47 prodejců nabízí letos své zboží na vánočním trhu. Poprvé se letos na trhu objeví belgické vafle, sýrové speciality z Rakouska, chutné polévky či skandinávské brusinkové svařené víno. Nabídka sladkých pamlsků se rozrostla a oblíbené dobroty z loňského roku, jako např. trdelník, tu jsou k dostání i letos.

Na nejmladší návštěvníky čekají na vánočním trhu Canalettomarkt nová překvapení. Vedle dvou kolotočů se letos poprvé představí houpací loď – přímo vedle velkého vánočního stromu. „Na trhu Canalettomarkt letos otevřeme první vánoční poštovní úřad v regionu,“ prozradil marketingový ředitel firmy PostModern Alexander Hesse, který má v záloze ještě další překvapení: „Nápadná červená poštovní schránka je jako nejdůležitější součást vánočního poštovního úřadu určena jak pro ježíškovskou poštu, tak i pro vánoční pozdravy rodině a přátelům. Pro vánoční trh byla též navržena původní canalettovská dopisní známka, zachycující nádhernou atmosféru pirenského vánočního náměstí. Obdržíte ji ve vánočním poštovním úřadu.“

Od 1. prosince se denně otevře jedno okénko adventního kalendáře. Vyfotilo se do nějkromě Julia, „dítěte Vánoc 2014“, dalších 23 dětí z Pirny a okolí coby osobnosti, které vstoupily do dějin města Pirny. Vždy v 17,00 hodin odhalí jedno z dětí svůj historický snímek na canalettovské scéně.

Vedle hudebních, tanečních, divadelních skupin, škol či mateřských škol z regionu obohatí víkendový program na scéně celá řada dalších vystoupení. Na Mikuláše pozve pekařský cech Pirnaer Bäckerinnung návštěvníky na tradiční vánočkovou slavnost „Stollenfest“ a třetí adventní víkend je zasvěcen 2. pirenskému trhu umění. Bude zde možné umělecká díla nejen obdivovat, ale i zakoupit.