e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 4. až 6. listopadu

publikováno: 2.11.2022, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

První listopadový víkend bude patřit hlavně strašidlům a světlům. Vydat se můžete na strašidelné stezky po kadaňským hradbách, mezi chmelovými žoky v Žatci nebo postoloprtskou zahradou. Nebo vezměte rýč a běžte sázet stromky do skanzenu v Březně nebo se projít po radovesické výsypce či chomutovských řopících.

Oslavy na řopíku
Uplyne 85 let od zahájení betonáží chomutovského řopíku č. 10 na Kočičáku nad Chomutovem. V sobotu 5. listopadu si ho můžete přijít prohlédnout. Program začíná v 10,00 hodin, v poledne dojde na odhalení naučné tabule u tohoto objektu a uvidíte i dobové snímky pevností. Připravena bude i osádka řopíku a další doprovodný program včetně posezení u ohně.

Sázení v pravěku
Přijďte pomoci vysadit stromy do Archeoskanzenu v Březně. V pátek a sobotu od 9,00 do 16,00 hodin se bude zásat více než sto sazenin, které vytvoří základ pro budoucí posvátný háj, ptačí remízky, proutěné tunely a stín či ovoce. V sobotu práci zakončí velký samhainový oheň a rituál. Rýče s sebou.

Železniční muzeum
V sobotu 5. 11. bude mimořádně otevřena železniční expozice ve stanici Osek město v rámci konání Mistrovství ČR v horském orientačním běhu, které hostí město Osek. V čekárně stanice bude jedno z kontrolních míst závodu. Otevřeno bude od 9,00 do 15,00 hodin.

Halloween na chmelu
Akce nazvanou Chmelloween pořádá v sobotu 5. listopadu Chrám chmele a piva v Žatci. V expozici vás budou čekat strašidla a oživlé figuríny. Mezi 15. a 17. hodinou pro méně odvážné, od 18,00 hodin pro všechny, kdo se chtějí pořádně bát. Vstupné 50 Kč.

Oživlá zahrada
Další oslavy halloweenu se chystají v zámecké zahradě v Postoloprtech. Program začíná v pátek 4. listopadu od 16,00 hodin pro menší děti, od 18,00 hodin pak začne drsnější strašení pro odvážné. Vstupenky za 50 Kč k dispozici v knihovně.

Lampionový průvod
Do Bezručova údolí v Chomutově na Druhý mlýn můžete v pátek 4. listopadu v 17,00 hodin vyrazit na lampionový průvod. Čeká vás ohňostroj, pohádka a soutěže pro děti s opékáním buřtů. S sebou lampiony a teplé oblečení.

Stezka odvahy
Strašidelnou stezku odvahu si mohou děti projít také v Kadani. V sobotu od 16,00 do 19,00 hodin je přichystala Radka Kadaň na hradbách u městské knihovny. Cestou děti čekají strašidla a pohádkové bytosti a také úkoly. S sebou lampion, případně masku. Časové vstupenky v prodeji v herně mateřského – mezigeneračního centra za 70 Kč, v omezeném množství na místě za 140 Kč. Strašidla prý budou hodná, takže je stezka vhodná i pro menší děti.

Pouštění lampionů
V sobotu 5. listopadu od 17,00 hodin můžete vystoupat na hrad Doubravka nad Teplicemi, rozhlédnout se po večerním městě z věže a vypustit lampiony štěstí. Kostýmy vítány.

Vernisáž výstavy o vědci
O víkendu se v chomutovském muzeu otevře výstava, která představí průkopníka vědy a techniky, nejslavnějšího místního rodáka Františka Josefa Gerstnera. Všestraný vědec a vizionář zemřel před 190 lety. Výstava bude slavnostně zahájena v sobotu 5. listopadu od 10,00 hodin. Více o této osobnosti v článku Chomutovské muzeum připomene slavného rodáka, vědce Gerstnera.

Výlet na výsypku
Udělejte si v sobotu výlet a poznejte Radovesickou výsypku u Bíliny. Turistický pochod bude zaměřený na vodní plochy a ptactvo. Průvodcem bude ornitolog Jiří Vaník, spoluautor naučné stezky přes Radovesickou výsypku a člen Bílinské přírodovědné společnosti. Sraz účastníků je v sobotu 5. listopadu v 9,00 hodin u vchodu do Pohádkového lesa.

Pohádky a zábava pro děti
Chladné počasí už láká spíš k návštěvě divadel. Tento víkend bude z čeho vybírat. V sobotu od 10,00 hodin hraje Divadlo rozmanitostí v Mostě Zlatovlásku a Docela velké divadlo v Litvínově od 16,00 hodin Brouka Pytlíka. Citadela Litvínov zve v neděli od 10,30 hodin nejmenší děti na bambulkovou show a ve stejný čas nabízí Krušnohorské divadlo v Teplicích pohádku O princezně, která ráčkovala. V neděli od 16,00 hodin má v chomutovském KASSu na Zahradní premiéru pohádka divadla NaOko Jablko přání. Do žateckého divadla přijede v neděli Michal Nesvadba s představením Michalovi mazlíčci, začátek v 15,00 hodin. V sobotu 5. listopadu toto představení hraje ve Vrchlického divadle v Lounech. S dětmi můžete v neděli od 15,00 a 17,00 hodin vyrazit také do teplického Planetária, které uvádí pohádkové pořady o hvězdách a vesmíru.

Další tipy můžete vyhledávat prostřednictvím Kalendáře akcí

Foto: pixabay.com