e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Kolostůjovy věžičky ukrývaly vzkaz z roku 1936

publikováno: 2.11.2017, kategorie: Památky, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Při rekonstrukci střechy Kolostůjových věžiček, které jsou součástí teplického Regionálního muzea, našli pokrývači v kopuli jedné z věží pouzdro s německy psaným vzkazem. Pochází z roku 1936. Pracovníci muzea ukryli do věže nový vzkaz, který popisuje současnou situaci v Česku a Evropě.

Kožené pouzdro připevněné uvnitř jedné z opravovaných věží ukrývalo dvě listiny. Jednu od firmy, která práce na opravách v roce 1936 prováděla, druhou s hlavičkovým papírem generálního ředitelství panství Clary Aldringenů. "Rány světové války dnes ještě nejsou zahojeny, nouze, bída a chudoba neustále narůstá, bez vyhlídek na zlepšení," píše knížecí ředitel. Podobně laděný vzkaz zanechal i vedoucí stavební firmy.

teplice_vezicky_vzkaz.jpgA optimistický není ani vzkaz, který ve věži zanechal současný ředitel teplického muzea. "Situace v České republice je politicky nestabilní díky výsledku právě proběhlých parlamentních voleb, kdy zvítězily netradiční populistické strany. Světem zmítá strach z terorismu a migrační katastrofy díky přílivu statisíců utečenců převážně z islámských zemí do Evropy," začíná pesimisticky vzkaz budoucím generacím. Dodává, že v kraji vládnou komunisté, ve městě pravicový primátor a lázním se navrací jejich původní sláva.

Listiny, kterým už hrozilo že se rozpadnou, prošly rukama restaurátorů muzea a nyní budu vystaveny. "Široká veřejnost si tento nález může zdarma prohlédnout ve foyer teplického zámku, kde bude vystaven jako mimořádný exponát měsíce v listopadu 2017," uvedlo muzeum. 

Zahradní pavilon nechal postavit v roce 1600 Radslav Vchynský. Sloužil také jako byt zámeckého kaplana, dnes je částečně využitý jako restaurace. Poslední opravy probíhaly v 80. letech minulého století. Nyní dostávají věže autentickou prejzovou střechu. Práce na opravě Kolostůjových věžiček má skončit ještě na podzim.