e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Život Jana Husa přiblíží v Lounech dětem komiks

publikováno: 2.11.2015, kategorie: Výstavy, autor: Veronika Škuthanová/Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Na končící výstavu Luna a kalich, mapující husitství na Lounsku, naváže tento týden nová výstava, věnovaná výročí upálení Mistra Jana Husa. Pod trochu nudným názvem Literární a historický odkaz Mistra Jana Husa se skrývají komiksy ilustrátorky dětských knih. Putovní výstava se v listopadu zastaví v Oblastním muzeum v Lounech, vernisáž se koná již zítra.

Výstava je vytvořena ilustrátorkou dětských knih Zdeňkou Študlarovou, která použila prvky komiksu. Její kresby, doplněny o texty, vycházejí z historických podkladů tak, aby přibližovaly co nejvěrněji historickou skutečnost. S vtipem a humorem tak oslovuje hlavně mladší generaci. Odborným garantem výstavy se stal známý historik PhDr. Petr Čornej, DrSc.

Výstavu o slavném Jihočechovi připravila Městská knihovna Prachatice ve spolupráci s Církví československou husitskou k připomenutí 600. výročí upálení Mistra Jana Husa v Kostnici.  Louny jsou již dvacátým místem, kde mohou návštěvníci shlédnout tuto putovní výstavu.

Malí i velcí návštěvníci si v pokladně muzea budou moci zakoupit také omalovánky. Autorka Zdeňka Študlarová zvolila velmi jednoduché motivy z Husova života, které děti zvládnou vymalovat a zároveň se hravou formou seznámí s postavou Mistra Janu Husa.

Vernisáž proběhne v úterý 3. listopadu od 17,00 hodin a výstava potrvá do 29. listopadu v Oblastním muzeu v Lounech.