e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 4. až 6. října

publikováno: 2.10.2019, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

První říjnový víkend nabídne další oslavy sklizně – vinobraní ve Stranné nebo Jablečný den v Krásném Dvoře. Historické slavnosti si užijete v Terezíně a na Křivoklátě, děti se pobaví na Dni zvířat v Chomutově či nových pohádkách v Mostě.

Den architektury
Na začátku října probíhá po celé republice devátý ročník Dne architektury. Ač název zmiňuje jen "den", akce jsou rozprostřeny do celého týdne. Vybrali jsme pro vás zajímavé akce v Mostě, Lounech, Teplicích a Žatci. Víkendové komentované vycházky a prohlídky najdete v článku První říjnový týden bude patřit architektuře.  

Vinobraní a otevřený zámek
Při příležitosti vinobraní u kostelíka ve Stranné na Chomutovsku se v sobotu 5. října veřejnosti otevře jedna ze zapomenutých regionálních památek - zámek ve Vičicích u řeky Ohře. Prohlídky zámku i samotné vinobraní s programem a stánky začnou v poledne. Podrobnosti v článku Vičický zámek se o vinobraní poprvé otevře veřejnosti.  

Varhanní koncert
V kostele sv. Václava ve Velké Černoci na Žatecku budou znít v sobotu 5. října varhany. Vystoupí od 14,30 hodin Five Brass, Přemysl Kšice a Anna Nešverová.

Hopman Aquatlon
Další ze série sportovních podniků Hopman se koná v neděli 6. října v Žatci. V 10,00 hodin startuje v bazénu Obchodní akademie plavecká část, běžecká část od 13,00 na stadionu Mládí.

Masopustní veselice
Ochutnávku toho, jak vypadá masopustní veselice, můžete zažít překvapivě v říjnu v Bílině. Z Červeného Újezdu ji přivezou na Mírové náměstí a do  galerie pod věží v v sobotu 5. října odpoledne. Ve 13,00 hodin se otevře výstava masopustních fotografií a poté vyjde masopustní průvod. Ve 14,30 hodin se můžete dozvědět něco o významu masopustních masek a pak je připraveno folklorní vystoupení dětí z mateřinky Jarošovci. Veselici provází písně Podřipského harmonikáře a soubor Jarošovci.

Nové pohádky
V Divadle Rozmanitostí v Mostě bude mít v sobotu 5. října premiéru nová pohádka – česká klasika o Šípkové Růžence v novém zpracování. Loutková pohádka bude doplněna, jak je v Rozmáňu časté, písničkami. Předpremiéra pohádky pro děti od 4 let bude v 10,00 hodin premiéra pak v 17,00 hodin. Již v pátek 4. října má na velké scéně Městského divadla v Mostě premiéru další pohádkový příběh, a to adaptace Kiplingova Mauglího. Výpravný příběh z džungle začíná v 19,30 hodin.

Gymnázium slaví
Duchcovské Gymnázium a Střední průmyslová škola slaví 100 let od svého založení. Oslavy budou probíhat v sobotu 5. října od 9,00 do 17,00 hodin. Kromě školy a bohatého programu v ní můžete navštívit také výstavu v infocentru v Duchcově, která připomíná stoletou historii gymnázia. Muzeum města Duchcova pak od pátku nabízí novou výstavu Z historie horních škol v Duchcově.

Farmářské slavnosti
Podzimní nákupy na trhu nabídne farmářská slavnost na 1. náměstí v Mostě. Trh se otevře v sobotu 5. října v 8,00 hodin a od 12,00 hodin na něj naváže Svátek seniorů, na němž vystoupí Vláďa Hron a Stará sešlost.

Venkovský trh
Další farmářský trh bude v sobotu v Údlicích na Chomutovsku, a to od 9,00 do 12,00 hodin. Najdete na něm dvacítku stánků se zeleninou, včelími produkty, keramikou, cukrářskými výrobky, pečivem a dalším zbožím. Během trhu bude hrát živá hudba a v poledne losování tomboly.

Josefínské slavnosti
Tradiční oslavy založení města se konají v Terezíně. Jak jinak v pevnosti, budou zaměřeny na jeho vojenskou historii. Přesunete se tak do období, které znáte z pohádky S čerty nejsou žerty. Uvidíte vojenské přehlídky, ale i ukázky vojenského výcviku, velkou denní bitvu a také noční bitvu. Program začne již v pátek 4. října právě pohádkou S čerty nejsou žerty v letním kině a večerním průvodem městem. V sobotu oslavy také začne v 10,00 hodin průvod, odpolední bitva na téma obrana pevnosti Svídnice 1762 začne v 15,00 hodin, do stejného roku se pak přenesete v 19,00 hodin. Během dne vás navíc čekají ukázky katovského řemesla, vojenské ležení, výcvik rakouské armády, řemesla, dudáci, železný muž a na závěr ohňostroj. Vstupné je 120 Kč dospělí, 60 Kč děti a senioři.

Křivoklání
Další historický výlet nabídne hrad Křivoklát na Rakovnicku. Rytířské slavnosti tam probíhají od 10,00 do 18,00 hodin v sobotu i neděli 5. a 6. října. Čekají vás šermířské souboje, turnajová klání, vždy ve 14,00 hodin rytířský průvod, filmoví koně a dravci, keltská hudba, loutkáři, projekce krátkých filmů a rytířská stezka pro děti s pasováním, dílničky pro děti, odpočinkové zóny, dobový jarmark a mnoho dalšího. Celodenní vstupné 180 Kč, děti 130 Kč, do 6 let zdarma. 

Festival ptactva
Vydejte se za zpěvem ptáků a dravci. Komentovanou ornitologickou vycházku pořádá Oblastní muzeum a galerie v Mostě v sobotu 5. října. Provázet vás bude ornitolog Jaroslav Bažant. Sraz je na vrchu Ressl u rybníka v 8,00 hodin, s sebou dalekohled.

Jablečný den
Na zámku Krásný Dvůr budou slavit letošní úrodu jablek. Oblíbený jarmark jablek ve všech podobách doplní tradiční jablečné soutěže, atrakce pro děti a dětské prohlídky zámku. Program se koná na nádvoří, v zahradě i zámku v sobotu 5. října od 10,00 do 17,00 hodin. 

Den zvířat
Chomutovský zoopark pořádá v sobotu 5. října Den zvířat, který začne ve 13,00 hodin. V prostorách Dětské zoo je připraven pestrý program – hrát bude kapela Úlet, o zábavu se bude starat divadlo Hnedle vedle, chybět nebudou atrakce pro děti, stánky s dobrotami, malování na obličej, ukázka sokolnictví a maskot Maio! Den zvířat uzavře letošní sezónu, a tak můžete naposledy vidět komentované krmení a jezdit Safari expresem.

Spořická šestka
Sedmý ročník běžecké a chodecké akce pro všechny věkové kategorie se koná ve Spořicích na Chomutovsku. Zahrnuje silniční běh, půlmaraton a dálkový pochod. Start je ve sportovní hale ve Spořicích, prezence od 9,00 hodin. Pochod startuje již před desátou hodinou, poté následují dětské závody a půlmaratón a šestka v poledne.

Jirkovský písňovar
Zámek Červený Hrádek v Jirkově hostí o víkendu třináctý ročník festivalu pěveckých sborů. Zahajovací koncert se koná v pátek 4. října v 19,00 hodin, program pak pokračuje celou sobotu koncerty a zpívanými prohlídkami zámku. Další koncerty probíhají i na jiných místech v okolí - například v neděli od 13,00 hodin před jirkovskou galerií nebo v 15,00 hodin v atriu chomutovské knihovny. 

Medovinobraní
Ochutnat tradiční nápoj našich předků – medovinu – můžete v sobotu 5. října na zámku v Pátku nad Ohří na Lounsku. Kromě koštu medoviny a návštěvnické soutěže o medovinu roku vás čekají šermíři, řemeslníci na tržišti, kouzelník i kat a doboví muzikanti. Program začíná ve 12,00 hodin a vstupné je 100 a 50 korun. Návštěvníkům bude k prohlídkám otevřen zámek.

Další tipy můžete vyhledávat prostřednictvím Kalendáře akcí.

Foto: Terezín, město změny.