e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Historické osmičky: 580 let od bitvy u Želenic

publikováno: 2.10.2018, kategorie: Vzdělávání, autor: Jitka Krouzová/Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Na sklonku léta roku 1438 se u Želenic na Mostecku odehrála jedna z posledních bitev husitských válek. Vítězně z ní odešel Jakoubek z Vřesovic, ovšem již nikoliv na straně husitů, ale krále. Tato bitva a osobnost Jakoubka z Vřesovic bude tématem přednášky historika Jiřího Šlajsny v žateckém muzeu. Koná se ve čtvrtek 4. října.

Přednáška Mgr. Jiřího Šlajsny z Oblastního muzea Most se koná od 17,00 hodin v Hlavní budově Regionálního muzea v Žatci v Husově ulici. Bude věnována osobnosti Jakoubka z Vřesovic, kterého František Palacký pokládal za třetího nejlepšího velitele husitských vojsk. Vůdčí postavě Žatecko-lounského svazu, ale i muži, který tomuto svazu v bitvě u Želenic uštědřil jeho nejhorší porážku. Jakoubek z Vřesovic byl postavou, která je dodnes velice fascinující svou schopností podřídit své politické i náboženské názory nejvhodnější politické situaci. Vstupné jednotné 30 Kč.

Bývalý husitský hejtman Jakoubek z Vřesovic se s vojskem Žatecko-lounského svazu a polskými vojáky střetl v září 1438 u Želenic na Mostecku, když doprovázel do Saska kurfiřta Fridricha. Zřejmě dobrá znalost taktiky husitského boje pomohla Jakoubkovi, věrnému v té době králi Albrechtu Habsburskému, k vítězství a zajetí množství mužů.

Foto: V Želenicích na Mostecku bitvu připomíná kamenný památník.