e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Do Mostu dorazí tento týden terakotová armáda z Číny

publikováno: 2.10.2017, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Hlinění bojovníci v životní velikosti, kteří patří k symbolům historie Číny, budou od soboty 7. října k vidění v mosteckém muzeu. Putovní výstava doprovázená také komentovanými prohlídkami, filmem i prodejem suvenýrů čítá 68 kopií z osmitisícové terakotové armády a dále zbraně a repliku bojového vozu.

"První čínský císař Čchin Š'-chuang-ti dokázal v roce 221 před naším letopočtem sjednotit Čínu a ukončit období chaosu mezi čínskými státy. Ještě během jeho života začali jeho poddaní stavět masivní pohřebiště, střežené obrovskou armádou z vypálené hlíny – terakoty. Osm tisíc vojáků v životní velikosti ho mělo chránit a pomoci mu udržet si sílu i v posmrtném životě. Toto pohřebiště bylo největším svého druhu na světě a někdy bývá označováno jako osmý div světa," vysvětluje historii vzniku armády Eva Hladká z mosteckého muzea.

Putovní výstava představí 68 replik soch bojovníků v životní velikosti, dvě sochy koní, zbraně a repliku bojového vozu. Výstava je doplněna promítáním filmového dokumentu o terakotové armádě v angličtině s českými titulky, fotokoutkem pro návštěvníky a prodejem suvenýrů k výstavě. 

Muzeum kvůli výstavě rozšiřuje dokonce svou otevírací dobu. Otevřeno bude ve všední dny dopoledne pro školy a odpoledne až do 18,00 hodin pro veřejnost, o víkendech a svátcích pak od 10,00 do 18,00 hodin. A vyšší je také vstupné - pro dospělé 150 korun, senioři a studenti 120 Kč, děti do 15 let 60 Kč a rodinná vstupenka 350 korun. Výstava bude přístupná až do 7. ledna příštího roku. Součástí budou i komentované prohlídky, vždy ve středu a sobotu odpoledne a večer, a speciální prohlídky pro školy.

V České republice už byla terakotová armáda k vidění v Kladně, Karlových Varech a naposledy na výstavišti v Olomouci. Vše o muzeu v Mostě se dozvíte zde.