e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Chomutov chce zpřístupnit železniční depozitář

publikováno: 2.10.2015, kategorie: Památky, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Vedení města Chomutova má zájem na zpřístupnění železničního depozitáře Národního technického muzea. Zatím se otevíral jen několikrát do roka při zvláštních příležitostech. Chomutov by tak mohl získat jednu z největších železničních expozic v Evropě.

Chomutovský železniční depozitář Národního technického muzea by měl být přístupný veřejnosti jako běžné muzeum. „Pokud chceme dát Chomutovu novou tvář a lákat sem turisty, musíme tuto spící krásku probudit,“ uvedl primátor Daniel Černý. "Chomutov re:kult, nově vzniklá organizace města, by měl každodenní zpřístupnění expozice zajistit po personální stránce a Národní technické muzeum provede základní adaptaci prostor depozitáře a samozřejmě poskytne odbornou podporu," vysvětlil tiskový mluvčí radnice Jan Rödling.

K dalším plánům radnice patří i oživení bývalých městských lázní, které už byly určené ke stržení a kde by mělo vzniknout centrum vzdělávání v technických oborech a zázemí pro některé sporty. Radnice si vzala za vzor oživení areálu průmyslových Dolních Vítkovic v Ostravě. Kultura by se měla vrátit do bývalého kina Praha v centru města. "Kino Praha se stane centrem setkávání pro místní, přespolní i zahraniční umělce a rozšíří tak kulturní nabídku města o typ zařízení, které v Chomutově chybí," doplnil Jan Rödling.