e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Sborový zpěv na duchcovském zámku

publikováno: 2.10.2012, kategorie: Hudba, autor: Marian Hochel

Sdílet: facebook twitter google+

Vynikající mužský italský sbor Coro Monteverdi vystoupí na duchcovském zámku. Spolu s ním se v rámci 18. ročníku mezinárodních sborových dnů představí ženský sbor Cantica Bohemica z Litoměřic. Oba sbory spolu už několikrát vystupovaly, nejenom v Čechách, ale také v Itálii. Coro Monteverdi je totiž pořadatelem festivalu Cori di Europa. Koncert zazní 5. října ve Valdštejnském sále.

Gruppo Polifonico „Claudio Monteverdi“ byl založen v roce 1976 a sídlí v severoitalském městečku Ruda u Udine. Patří mezi špičky mezi mužskými sbory, a to nejenom v Evropě, ale podle agentury Interkultur, sledující účast a umístění sborů v soutěžích, i ve světovém měřítku. Koncertoval nejen na mnoha místech v Itálii, ale též v zahraničí – v Německu, Rakousku, Belgii, Francii, Španělsku, Rusku, Slovinsku, Maďarsku, Švýcarsku, na Maltě, v Polsku, ČR, Kanadě a USA. V repertoáru má skladby od 16. století po současnost. Dominují zde především světoví mistři jako např. Palestrina, Gallus, Hassler, Monteverdi. Od roku 2007 je sbormistrem maestro del coro Matjaž Šček.

Ženský sbor Cantica Bohemica je výrazně mladším hudebním tělesem. Jeho počátky se datují od roku 2000. Nicméně i on patří mezi špičkové české sbory. Už v roce 2004 získal cenu laureáta mezinárodní soutěže adventní a vánoční hudby v Praze, v roce 2007 byl odměněn 1. cenou a zlatou medailí v mezinárodní soutěži Musica Religioza v Olomouci a v roce 2008 získal titul laureáta mezinárodní soutěže Musica Sacra Praha. K těmto oceněním pak přidal v roce 2009 zlatou medaili a pohár pro vítěze kategorie (duchovní hudba) a stříbrnou medaili v kategorii folklór na 8. ročníku mezinárodní soutěže In canto sul Garda v Itálii. Sbor studuje vokální hudbu světskou i duchovní a capella, spolupracuje se sbory Ústeckého kraje, organizuje pro Litoměřice a okolí tzv. Podzimní sborové dny. Sbormistrem je PhDr. Vladimír Frühauf, držitel ceny Bedřicha Smetany za celoživotní vynikající sbormistrovskou činnost.

Koncert, který pořádá občanské sdružení Cantica Bohemica ve spolupráci s městem Litoměřice a Státním zámkem Duchcov, se koná 5. října od 18,00 hodin ve Valdštejnském sále duchcovského zámku. Zazní zde skladby Roberta Schumanna, Felixe Mendelssohna-Bartholdyho, Johanna Sebastiana Bacha, Antona Brucknera a dalších významných autorů. Vstupenky na koncert v ceně 50 Kč lze zakoupit v zámecké pokladně již hodinu před začátkem koncertu.