e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Fotograf Hodač nabídne ve Schole Humanitas "Hory Doly"

publikováno: 2.10.2012, kategorie: Výstavy, autor: Martina Pařízková

Sdílet: facebook twitter google+

Severočeský krajinářský projekt HORY DOLY fotografa Jana Hodače, ve kterém se autor věnuje fenoménu povrchových dolů a přeměny krajiny, se představí ve čtvrtek 4. října ve Schole Humanitas v Litvínově. Součástí programu bude nejen vernisáž výstavy, ale také fotografický worshop v rámci Uhelného Safari a seminář. Výstava potrvá do 16. listopadu.

Inspirací k Hodačovu uměleckému projektu byla fascinace krajinou severních Čech, kde se svahy Krušných hor střetávají s rozsáhlou plochou aktivních hnědouhelných dolů. Podobně jako u mezinárodně úspěšného projektu FABRICA BOHEMICA, kde autor pracoval s metaforou industriálních obrů – fabrik, zde zaměřuje svojí pozornost na další severočeský fenomén - povrchové doly, přeměnu krajiny v evropském měřítku a následné rekultivace.

Samotná výtvarná stránka projektu staví na originální kolekci 66. velkoformátových fotografií, které vznikaly v letech 2009-2012, a to zejména na Mostecku. Pečlivě sestavená expozice obsahuje širokou škálu krajinářských fenoménů regionu – probíhající těžbu uhlí a nerostných surovin, přesun zemin, výsypky, modelování nového terénu v rámci rekultivačních prací, zatápění vytěžených lomů až po zmíněné mostecké jezero. Perličkou projektu je několik panoramatických obrazů míst, která před 50 lety zachytil světově uznávaný fotograf Josef Sudek v rámci cyklu „Smutná krajina“. Teď se Jan Hodač po půlstoletí vypravil v jeho stopách...

Program
Čtvrtek 4. října v 19,00 hodin, SCHOLA HUMANITAS, Litvínov – vernisáž výstavy velkoformátových fotografií HORY DOLY (potrvá do 16. listopadu)
Pátek 5. října – workshop v rámci projektu Uhelné safari Czech Coal pro fotografické profesionály (např. proslulí Ondřej Neff a Antonín Kratochvíl, fotograf a předseda komunity Ostravaci.cz Boris Renner nebo místopředseda AFČR Kamil Rodinger). Zúčastní se taky odborníci na krajinu (např. Stanislav Štýs nebo zástupci sdružení Dialog Horní Jiřetín) a zástupců společnosti Czech Coal (mj. spolumajitel Jan Dienstl)
Sobota 6. října v 10 hodin, SCHOLA HUMANITAS, Litvínov – seminář/tisková konference za účasti fotografů, krajinářských odborníků a zástupců Czech Coal, kteří zhodnotí workshop, prodebatují problematiku těžby nebo rekultivací