e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Divadelní podzim pohádkový i satirický

publikováno: 2.10.2012, kategorie: Divadlo a film, autor: Klára Kovaříková

Sdílet: facebook twitter google+

Unikátní česko-saská přehlídka Divadelní podzim, konaná střídavě na české a německé straně hranice, se letos koná od 3. do 13. října na jevištích přední saské scény Landesbühnen Sachsen v Drážďanech-Radebeuhlu a v míšeňském divadle. Severozápadní Čechy reprezentují herci a tanečníci Severočeského divadla Ústí nad Labem, Divadlo rozmanitostí Most, Docela velké divadlo Litvínov a Západočeské divadlo Cheb.

Ústečtí představí ve středu 3. 10. večer své Baletní miniatury s podtitulem Tanec šitý na míru - exhibici pestré pohybově výrazové škály svých jednotlivých tanečníků na hudbu romantiků, modernistů, etno i jazz. Z Mostu uvidí drážďanské dětské publikum v pátek Dva střevíčky pro Popelku, půvabnou loutkohereckou podívanou Terezy Karáskové a Tomáše Alferiho. Litvínovský soubor chystá na sobotu svou výpravnou Šípkovou Růženku s hudbou Petra Iljiče Čajkovského a Západočeši z Chebu vezou také pro děti úsměvný duchovně inspirovaný příběh s písničkami V osm u archy.

Divadlo Annaberg-Buchholz zahájí přehlídku dětskou operou Petera Lunda z berlínské Univerzity umění Čarodějnice Hillary jede do opery, úspěšným zábavným úvodem do žánru hudebního dramatu. Útok vražedných kytar je název experimentální  inscenace Tanečního studia BodyTalk z Kolína nad Rýnem s bizarní satirou o čtyřech neúspěšných zdravotních sestrách dobývajících "showbusiness" v převlečení za rockovou kapelu gayů. Mládeži do 18 let nepřístupná bude komedie Německo-srbského lidového divadla z Budyšína Špatný sex podle stejnojmenného "bestselleru" Mii Mingové navrhující nevydařenými milostnými zážitky se alespoň pobavit. Stejný činoherní soubor provede na Divadelním podzimu loutkovou adaptaci meditativního Goethova Fausta. Goethe inspiruje také soubor Divadla Plauen-Zwickau prezentující se na přehlídce milostným dramatem Werther zkoumající romantické představy o lásce v konfrontaci se skutečným životem. Z Žitavy přivezou tamější divadelníci dramatizaci fantaskně tajemné povídky Skořicové krámy od polského židovského spisovatele Bruna Schulze, zavražděného  nacisty, nastudované k 120. výročí jeho narození. Česko-saský Divadelní podzim uzavře komická opera Gioacchina Rossiniho Lazebník sevillský v interpretaci domácího divadla.

Podrobný program a další informace jsou na www.theater-herbst.de a www.dresden-theater.de.