e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 4. až 6. září

publikováno: 2.9.2020, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

První zářijový víkend bude plný zážitků pro velké i malé. V Bílině se konají hornické slavnosti, otevře se flájská přehrada, na zámcích Korozluky či Postoloprty budou hudební festivaly, v Mostě zahradní slavnost, v Žatci malá Dočesná a v Oseku fler jarmark.

Modelářské dny
Modelářská výstava Severočeského leteckého archivu zahájí zářijovou výstavní sezónu v Mostě. Přístupná bude návštěvníkům Oblastního muzea po dva dny - v sobotu a neděli 5. a 6. září. Vystavovat letadla, lodě, techniku, auta nebo diorámy budou modeláři z Mostecka a Kadaně. Proběhnou také ukázky stavby nebo workshopy. Více v článku.  

Otevřené Fláje
Povodní Ohře pořádá v sobotu 5. září Den otevřených dveří na vodním díle Fláje v Krušných horách. Prohlídky s výkladem jsou možné od 9,00 do 16,00 hodin. Vstup je možný pouze s rouškou nebo respirátorem.

Pohádky venku
Mostecké Divadlo rozmanitostí zahájí novou divadelní sezónu venku. První zářijový víkend se přesune do letní scény na Benediktu v Mostě. Nabídne dětem na zpestření začátku školního roku čtyři pohádky. Hrát se bude od pátku 4. do neděle 6. září. Více v článku Rozmáňo bude hrát pod širým nebem.  

Den horníků
V sobotu 5. září se město Bílina zaplní hornickými uniformami a nabídne návštěvníkům spoustu zábavy na mnoha místech. Hlavní program Bílinské slavnosti aneb Dne horníků se bude konat jako tradičně v lázních Kyselka, kde zazpívá třeba Bára Basiková a Richard Krajčo. Odstatuje ale průvodem z náměstí v půl jedné odpoledne. Celý program najdete zde.  

Zámeckej fest
V zámecké zahradě v Postoloprtech se koná v sobotu 5. září festival rockových skupin. Začíná ve 13,30 hodin a postupně zahrají Kočkuzblajs, Not Perfect, DC Radio, Zputnik, Deviant a Deaken. Vstupné 80 Kč.

Korozluky fest
Další festival se odehraje na zámku v Korozlukách na Mostecku, tradičně letos naposledy. Vystoupí Petr Kalandra Memory Band, Furyant, Laura a její tygři, Kobra Party Band Universal a Cumbal. Začátek je v 18,00 hodin a vstupné na místě 300 Kč.

100 let školy
Česká škola ve Strupčicích na Chomutovsku slaví 100. výročí. V sobotu 5. září se koná sraz všech absolventů, od 14,00 hodin ve sportovním areálu. Od 15,30 hodin bude možná prohlídka škola a výstavy fotografií.

Poděkování
Mostecký hudební spolek děkuje všem přispěvatelům za elán, se kterým se pustili do crowdfundingového projektu Přežije mostecký Rokáč Vinohrady? na portále HitHit. Ve spolupráci s pěti severočeskými kapelami připravil jako poděkování za záchranu Rokáče Vinohrady společný koncert Děkujeme!. Na koncertě vystoupí kapely Velryba, Sklap, Abdera, Deviant a Hot Dog z Dog. V pátek 4. září od 20,00 hodin, otevřeno bude od 19,00. Kapacita je omezena, rezervujte si vstup co nejdříve. Pro přispěvatele do crowdfundingového projektu "Přežije mostecký Rokáč Vinohrady? vstup zdarma, ostatní 150 Kč. Nutná rezervace přes rezervace@rokac-vinohrady.cz.

Kaktusy
Výstava kaktusů a sukulentů, včetně prodeje, bude otevřena ve Staré papírně v Žatci. Ve čtvrtek a pátek od 9,00 do 17,00 hodin, v sobotu od 13,00 hodin.

Zavírání hory
Svatováclavskému vinobraní v Kadani předchází tradiční vinařská slavnost zavírání hory v klášterní vinici. Koná se v sobotu 5. září od 15,00 hodin v klášterním kostele tradiční bohoslužbou a poté pokračuje na vinici v zahradě.

Žatecká Dočesná jinak
Největší oslava sklizně chmele v republice, na níž každoročně míří desítky pivovarů a tisíce návštěvníků, byla letos zrušena. Přesto se tento víkend koná menší oslava s podtitulem Žatecká Dočesná jinak. Program bude v pátek a sobotu 4. a 5. září připraven na Chmelařském náměstí, v muzeu, klášterní zahradě a také v pivovaru. Více v dnešním článku Žatecká Dočesná ve skromnější podobě.

Zahradní slavnost
V mosteckém parku Střed se v neděli 6. září od 14,00 hodin koná zahradní slavnost, kde bude s veřejností projednán vítězný návrh na obnovu parku. Je také připraven bohatý doprovodný program pro všechny věkové kategorie. Na úvod proběhne komentovaná prohlídka s dendrologem a odborníkem na historii, veřejné projednání se koná od 15,30 hodin. Hrát bude Big Band Zdenka Tölga, připraveny jsou tvořivé dílny ZUŠ Moskevská pro děti i dospělé a dětská zábavně – vzdělávací stezka parkem.

Zahájení házenkářské sezóny
Černí Andělé, ženský tým DHK Baník Most, zahajuje tento víkend prvním utkáním MOL Ligu v házené žen v sezoně 2020-2021. Utkání se uskuteční 5. září od 18,00 v mostecké sportovní hale.

Flérové babí léto
Na nádvoří cisterciáckého kláštera v Oseku se koná trh ručně vyráběných výrobků. Otevřeno bude v sobotu 5. září od 10,00 do 17,00 hodin. Dorazí na třicet autorů originálních výrobků a dárků.

Slavnosti burčáku a vína
V pátek 4. září se na Lidickém náměstí v Ústí nad Labem koná 10. ročník slavností vína a burčáku. Čeká vás prodej a ochutnávky, cimbálovka, a to od 9,00 do 21,00 hodin.

Hasičské oslavy
Hasiči v Nové Vsi v Krušných horách slaví 130 let od svého založení. Oslavy se konají v sobotu 5. září od 16,00 hodin v parku u úřadu. Uvidíte ukázky techniky a spanilou jízdu. Pro děti jsou připraveny soutěže a pro dospělé posezení s hudbou.

Na koni do školy
Rozloučení s prázdninami chystají ve Svinčicích na Mostecku. Dětský den začne v neděli 6. září od 12,00 hodin. Těšit se můžete na klauna Albertíka, Vikingy a jejich loď, sokolnickou skupinu Teir, hudební kapelu Voice, kejklíře Půpu či Krušnohorskou dudáckou muziku. V jezdecké hale bude připravena pro děti jízda na koních, ponících a v kočáře či vystoupení jezdeckého klubu Equipark Svinčice. Po celé odpoledne bude na návsi probíhat doprovodný program - výroba vikingské helmy za odměnu, malování na obličej, skákací hrad, kolotoče, dílničky a stánky. 

Obrnické slavnosti
V Obrnicích na Mostecku na starém fotbalovém hřišti se v sobotu 5. září konají slavnosti. Vystoupí na nich František Nedvěd, Miloš Knorr, revival AC/DC, šermířská skupina Armiger a další. Začátek ve 14,00 hodin.

Otevřené letiště
V sobotu 5. září pořádá Aeroklub Most Den otevřeného letiště. Od 9,00 hodin začínají lety pro veřejnost, dále statické ukázky letadel, seskoky parašutistů, letečtí modeláři. Od 10,00 hodin zahájení soutěží pro děti.

Zajímavé koncerty
V sobotu 5. září koncertuje na rozhledně Červeňák u Dobroměřic na Lounsku kapela Zrní.
Další zámecký pátek se koná na Červeném hrádku v pátek 4. září. Tématem večera bude heavy metal, začátek v 18,00 hodin.
Koncert nazvaný Bacha na Šporcla se koná v neděli 6. září od 18,00 hodin v kostele sv. Jakuba Většího v Cítolibech na Lounsku. Posluchače čeká kompletní provedení Bachových sonát a partit pro sólové housle v podání Pavla Šporcla. Vstupné 650 Kč.

Další tipy můžete vyhledávat v Kalendáři akcí

Foto flájské přehrady.