e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Dny evropského dědictví otevírají v září památky

publikováno: 2.9.2019, kategorie: Památky, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Historické památky se v září otevírají v rámci Dnů evropského dědictví zdarma. Tento víkend to budou zajímavá místa v Chomutově nebo Kadani, další týden se připojí Žatec a Louny.

Chomutovské památky budou přístupné v sobotu 7. září, obvykle mezi 9. a 17. hodinou, a všechny zdarma. V budově staré radnice na náměstí bude výjimečně otevřena klenotnice, oratoř slečen a kancelář primátora. Vystoupat můžete i na městskou věž a podívat se do kostela svaté Kateřiny. Od 13,00 do 17,00 hodin bude otevřen kostel Nanebevzetí Panny Marie, od 10,00 do 14,00 hodin kaple svatého Ducha v Hálkově ulici a od 13,00 do 15,00 hodin kostel svaté Barbory v Lipské. Zavítat můžete i do železničního depozitáře či Muzea československého opevnění. Prohlédnout si můžete všechny expozice Oblastního muzea, včetně hvězdářské věže.  V muzeu proběhnou tři akce - pozorování Slunce před hlavní budovou (od 10,00 do 17,00 hodin), komentovaná prohlídka výstavy o stíhacím leteckém pluku v režii samotných bývalých pilotů (11,00 hodin, hlavní budova) a přednáška Václava Pinty "Nejslavnější česká mince - pražský groš" (14,00 hodin, radnice).

V Kadani budou v rámci EHD zdarma přístupné po oba víkendové dny 7. a 8. září například tyto památky: Františkánský klášter, Kadaňský hrad, Růžencová kaple, radniční i Mikulovická věž, bašta, kostel Stětí sv. Jana Křtitele, kostel Povýšení sv. Kříže a Galerie Josefa Lieslera. V sobotu 7. září můžete ve Františkánském klášteře navštívit kostýmované prohlídky, které vás zavedou do roku 1598 a průvodcem vám bude Jiří Popel z Lobkowicz. Prohlídky začínají v 19, 20, 21 a 22 hodin.

V sobotu 14. září se v Žatci uskuteční oblíbená akce Žatecké dvorky, o níž vám podrobnosti přineseme. Ve stejný den slaví 130 let od založení muzejního spolku Louny, o programu budeme informovat v dalších dnech. V rámci Dnů evropského dědictví se koná také symbolické propojení Moldavské a Freiberské horské dráhy, o němž se dočtete zde.