e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 4. až 6. září

publikováno: 2.9.2015, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Dny velkých slavností – takový bude první zářijový víkend: Dočesná v Žatci, Mostecká slavnost, Den horníků v Bílině, Den Ústeckého kraje v Ústí nad Labem. Ale přidáme i menší oslavy a akce, třeba pohádkový program na Krásném Dvoře nebo Doubravce u Teplic, křest nové cyklotrasy v Krušných horách a porcelánové trhy.

Otevřené památky
Dny evropského dědictví vám po dva víkendy umožní nahlédnout zdarma do památky a mnohdy i do prostor běžně nepřístupných. První dny se konají už tento víkend v Duchcově a Jirkově, další následují příští víkend. Přehled toho nejzajímavějšího v regionu v tomto přehledu.

Z pohádky do pohádky
Celodenní dobrodružství pro děti se chystá na hradě Doubravka nad Teplicemi v sobotu 5. září. Program začíná ve 12,00 hodin, se západem Slunce se Doubravka promění ve strašidelný hrad pro malé i velké. Předpokládaný konec ve 23,00 hodin (od devíti večer nevhodné pro děti do 8 let). Vstupné 50 Kč, do 120 cm zdarma.

Vernisáž v Peruci
V sobotu 5. září se v Galerii U Plazíka v Peruci na Lounsku uskuteční letošní poslední vernisáž výstavy fotografií. Tentokrát se návštěvníkům galerie představí Květa Tošnerová a výstava fotografií má název „Moje lásky“. 

Den porcelánu
Pátý Ústecký den porcelánu se koná v atriu Muzea města Ústí nad Labem v pátek 4. září od 10,00 do 18,00 hodin. Nakupování a prohlížení porcelánu z Dubí a Duchcova vám zpestří staročeská vojenská muzika pod taktovkou pana Matějky. Prohlédnout si můžete také výsledky 13. Mezinárodního hrnkového sympozia a hlasovat o nejhezčí hrnek. K vidění bude také práce malířky, která bude v průběhu dne malovat kobaltem na porcelán. Za vstupné 10 Kč dostane každý návštěvník trhu jeden hrnek. 

Hornický den
V sobotu 5. září proběhne v Bílině Den horníků. Městské oslavy se vrací zpět do centra města a program bude probíhat na Mírovém náměstí. Inspirovány budou stoletím páry a vynálezů a chybět v nich nebude průvod s hornickou kapelou. Informace v tomto článku.

Modrobílá slavnost
Původně taktéž hornická slavnost, dnes Mostecká se koná ve stejný den, tedy v sobotu 5. září i v Mostě. Začne dopoledním průvodem z centra ke kostelu, kde bude pokračovat odpolední kulturní program. Časový harmonogram najdete v pozvánce. (na fotce)

Dočesná
A vůbec největší slavnost tohoto víkendu se koná samozřejmě v Žatci. Letošní Dočesná nabídne piva z 54 pivovarů celého světa a k tomu bohatý hudební program. Kdo zahraje? Dozvíte se zde

Festival Posezóně
Součástí prvního ročníku festivalu v Kovářské v Krušných horách bude 140. výročí založení sboru dobrovolných hasičů, které se bude slavit 5. září od 10,00 hodin. Návštěvníky čeká přehlídka hasičské techniky, ukázky zásahů, program pro děti a večer taneční zábava v hotelu Cetral.

Dračí lodě
Na Kamencovém jezeře v Chomutově se v sobotu 5. září pojedou závody dračích lodí. Na start se postaví 20členné posádky s bubeníkem, ale letos poprvé pořadatelé nabízejí možnost zařazení zájemců do nekompletních posádek. Závody na 200 a 1000 metrů začínají v 10,00 hodin.

Do školy s Arabelou 
Občanské sdružení Bezpečný Klášterec nad Ohří pořádá v neděli 6. září na místním fotbalovém stadionu vystoupení známého fotbalového týmu Arabela v exhibičním fotbalovém zápase. Připraveno bude také představení techniky hasičů i policie, písničky, těšit se můžete na fotbalové kopy na známé osobnosti a malý fotbal. Jako bonus velké medvědí překvapení, začátek ve 14,00 hodin. Vstup zdarma.

Pohádkový les
Na rozloučení s prázdninami je pro děti přichystán Večerníčkovský pohádkový les, který vyroste u zámku Krásný Dvůr v sobotu 5. září. Na trase dlouhé 2 km děti čekají pohádkové postavy a originální hry, v cíli pak dárky. Koná se od 13,00 do 17,00 hodin.

Folková Evža
Zámkem v Klášterci nad Ohří bude znít v sobotu 5. září folk. Od 18,00 hodin začíná festival Folková Evža, jejíž součástí bude křest nového CD Pepy Štrosse - Totální výprodej. Kromě tohoto písničkáře vystoupí Žalman a spol., Stráníci, Lážo plážo a Kvinta. Vstup 150 Kč.

Jezerní běh
Zážitkový pochod a běh indistruální krajinou - tak zní podtitul už čtvrtého ročníku Jezerního běhu. Letos zájemce provede místy okolo dolu Bílina a zavede je také k architektuře 70. let minulého století - do nádražní budovy v Duchcově, kde se koná afterparty. Startuje se v sobotu 5. září z Bíliny, podle pořadatelů zřejmě naposledy! Podrobnosti se dozvíte v článku Jezerní běh nabídne neobvyklé sportovní i kulturní zážitky

Křest turistické trasy
Litvínov pokřtí v neděli 6. září v Krušných horách novocu cyklotrasu a trasu pro Nordic walking, vedoucí z Rudolic v Horách. Do hor na křest vás dopraví z Litvínova cyklobus s odjezdem v 10,00 hodin, start je v Rudolicích v 11,00 hodin, obě trasy budou zakončeny v Lesné.

Divadelní zámek
Nádvoří teplického zámku bude od pátku 4. do neděle 6. září patřit divadlu. Program si během festivalu Divadlo na zámku najdou dospělí i děti. Pro nejmenší je na každé dopoledne připravena jedna pohádka, dětem je určen i odpolední program včetně workshopu o tom, jak se vyrábí pohádka. Na podvečer jsou připraveny koncerty a večer pak špičková představení pro dospělé. Program celého víkendu najdete zde.

Den s krajem
V pátek 4. září v poledne odstartuje v centru Ústí nad Labem Den s Ústeckým krajem. Na návštěvníky Mírového náměstí a prostor před krajským úřadem čeká bohatý kulturní program, ochutnávky i recesistický běh na lyžích. Dorazí i litvínovští hokejisté s mistrovským pohárem, ústečtí basketbalisté, fotbalisté FK Teplice nebo mostecké házenkářky Černí andělé. Podrobný program najdete v článku Ústecký kraj slaví svůj den v krajské metropoli.

Kalandra Memory Band slaví
K poctě muzikanta Petra Kalandry, od jehož odchodu k nebeské bráně uplyne v září 20 let, se na zámku Korozluky na Mostecku sejde celé plejáda skvělých rockových muzikantů. V jejich čele bude stát skupina Petr Kalandra Memory Band, slavící deset let. Oslavy vypuknou v pátek 4. září v pět odpoledne. Kdo na nich zahraje se dočtete zde

Mistrovství ve vaření svíčkové
Neuvěřitelných dvacet let uteklo od hádky Jaroslava Stejného a Jiřího Holého o to, kdo umí uvařit lepší svíčkovou. Prvotní nápad uspořádat šampionát byl na světě a vy můžete tento národní pokrm uctít a jubileum oslavit 5. září na zámku Červený Hrádek. V porotě zasedne Antonín Duchoslav, Pavel Nový, Marián Vojtko. Jiří Krytinář a další. Program začíná ve 14,00 hodin, soutěžit se bude také v pojídání knedlíků a program doplní Moravský den s ochutnávkami vín. Pro děti budou připraveny atrakce, workshop, jízdy na koních, v 17,00 hodin zahraje country kapela Lochness. Již v 10,00 hodin začíná výstava chovatelů. Vstupné 50 Kč, děti zdarma.

Gulášový kotlík
A ještě jedna kuchařská soutěž. Café Bar 49 pořádá v sobotu 5. září v chudeřínském parku v Litvínově IV. ročník soutěže jednotlivců a družstev ve vaření guláše Chudeřínský kotlík. Ve 14,00 hodin bude zahájen program, ve čtyři odpoledne začne ochutnávání gulášů (ochutnávková porce 10 Kč), vítěze se dozvíte o hodinu později. Informace a přihlášky v Café baru 49 telefon 606 563 725.

Bitva na Běhání
Skupina historického šermu Honesta a město Chlumec (u Ústí nad Labem) zvou na první ročník rekonstrukce husitské Bitvy na běhání. Slavnost začíná v sobotu 5. září v 10,00 hodin, samotná bitva vypukne v 16,00 hodin. Připravena jsou šermířská a taneční vystoupení, ukázky zbraní, komentované prohlídky vojenského ležení, projížďky na koních, střelnice. Vstup je zdarma.

Foto: Magistrát města Mostu