e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend – 4. až 6. září

publikováno: 2.9.2009, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

První zářijový víkend slibuje několik slavností, koncertů i zajímavých výstav. Největší akcí je bezpochyby Žatecká Dočesná, které se věnujeme podrobněji v samostatném článku. Městské slavnosti se chystají také v Mostě, kde navíc začínají hned tři výstavy. Na své si přijdou také milovníci tvrdé hudby i drsní muži a šikovní kuchtíci.

Žatecká Dočesná
Nejmasovější akcí víkendu bude jistě oslava sklizně chmele v Žatci, na kterou se každoročně sjíždí tisíce lidí. Program začíná v pátek 4. září večer a hlavní hvězdou večera bude od 21,00 hodin skupina Čechomor s Filharmonií Bohuslava Martinů. Jen doufejme, že letos žatecké nepostihne výpadek proudu, který zhatil loňský originální koncert Michala Pavlíčka. Sobotní program začíná už v dopoledne a nabídne country, rockovou a dětskou scénu. Na hlavní scéně se uskuteční žatecká HOPfest, nebo-li soutěž dechovek a představí se také finalistky soutěže Miss Zlatého moku. Podrobný program najdete zde.

Německo-český rockový festival
České a německé kapely, které vystoupily nedávno v Drážďanech při oslavách města, se nyní setkají také v Čechách. 5. září budou vystupovat v Chomutově v Kulisárně městského divadla. První vystupení začíná ve 14,00 hodin a uslyšíte třeba X-LEFT TO DIE, Baby Grace, Kaltfront nebo Primitiv Acoustic. Vstup na festival je zdarma.

Drsný festival
Další hudební festival, tentokrát tvrdé hudby, je naplánován na pátek 4. září do letního areálu Loučky v Litvínově. Start je v 16,00 hodin a uslyšíte Alkehol, Harlej, Törr, Debustrol, Miloše Dodo Doležala a Škwor. Vstupenky stojí 300 korun.

Mostecká slavnost
Mostecká slavnost, dříve hornické dny – těm bude patřit v sobotu 5. září areál kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě. V 10,00 hodin se městem (od Repre) vydá průvod dechovkových kapel a mažoretek. Během odpoledne a večera pak vystoupí třeba kdysi domácí Laura a její tygři, Chinaski nebo Dan Bárta s kapelou Illustratosphere. Na malém podium si přijdou na své milovníci dechovky i dudáků. Vše zakončí ohňová show. Do prostoru kostela bude z centra jezdit kyvadlová doprava zdarma.

Vítání školního roku
Barborka a Prokůpek připravili pro děti zábavné odpoledne plné her, tance a soutěží k přivítání nového školního roku. Pobavit se děti mohou v neděli 6. září od 17,00 hodin na malé scéně areálu Loučky v Litvínově. Připravena je diskotéka Vlasty Vébra, vystoupí klauni a litvínovské mažoretky. Vstup 30 Kč.

Turistický pochod
Klub českých turistů si v sobotu 5. září připomene výroční důlního neštěstí na dole Pluto. Pochod Memoriál Pluto startuje mezi sedmou a půl desátou dopoledne u pomníku katastrofy v Litvínově v ulici Tyrše a Fügnera. V 16,00 hodin se tamtéž uskuteční pietní akt k uctění obětí. Cíl je nejpozději do 17,00 hodin v kulturním domě v Louce u Litvínova. Vybrat si můžete trasy pro pěší i cyklisty od 11 do 60 kilometrů.

Barevná planeta
Ústí nad Labem přivítá v sobotu 5. září multietnický hudební festival Barevná planeta. Můžete se již podesáté těšit na world music ze všech koutů světa, etnické stánky, ochutnávky, prezentace kultur, filmový stan a workshopy. Festival se koná pod širým nebem na Mírovém a Lidickém náměstí a vstup je zdarma. Program nabízí web http://barevnaplaneta.cz/.

Lampionový průvod
V pátek 4. září projde Bílinou průvod s lampiony, který mnohým může připomenout známé oslavy říjnové revoluce v Rusku. Sraz účastníků je na Mírovém náměstí v 19,00 hodin, hrát k tomu bude kapela Na poslední chvíli. Lampionový průvod bude zakončen pásmem pohádek pro nejmenší s oblíbeným Krtečkem. Vstup bude zdarma.

Den se skauty
V prostoru hřiště u rybníka na Červeném Hrádku u Jirkova budou v sobotu 5. září pro děti připraveny hry, závody a také malé ukázky skautské teorie a praxe. Sraz v 9,00 hodin u Penny marketu v Jirkově, příchod v 17,00 hodin tamtéž. S sebou si vezměte sportovní oblečení, dobrou náladu a 15 Kč. Na místě bude zajištěno občerstvení a jedno teplé jídlo. Určeno pro děti od 5 let. Více informací na tel. 606 878 859.

Baletní festival
Balet jako souhra tance, hudby, zpěvu a scény, tak zní podtitul I. ročníku baletní a taneční přehlídky Klosterlin, která se uskuteční od 5. do 7. září na nádvoří kláštereckého zámku. První rok přehlídky je věnován komornímu baletu pod názvem Pocta Pavlu Šmokovi – 45 let existence Baletu Praha. V rámci přehlídky se publiku zároveň představí česká hudební tělesa a operní umělci. První představení Zjasněná noc se koná v sobotu ve 20,00 hodin, další pak v neděli a v pondělí ve stejnou hodinu. V neděli od 15,00 hodin je připraveno představení pro děti Staré pověsti české.

Ironmaniac
Triatlonové mistrovství Ironnmaniac se bude konat v sobotu 5. září na Teplicku. Závod odstartuje v 7,00 hodin na vodní nádrži Barbora v Jeníkově plaváním. Poté čeká účastníky 180 km jízdy na kole a 42 km běhu. Cíl celého závodu je umístěn před Sportovní halu na Stínadlech. Součástí doprovodného programu je koncert skupiny Led Zeppelin Cover Band v sedm večer. Propozice na http://www.tristarkucera.com.

Filmová soutěž
V Krupce na Teplicku se koná 6. ročník festivalu O pečeť města Krupka, v němž soutěží amatérské filmy z Česka a Slovenska. Zahájení je naplánováno v pátek v pět hodin, v sobotu se promítá už od devíti ráno, v 16,30 hodin začíná seminář a výsledky budou vyhlášeny v půl sedmé. V rámci festivalu bude promítnut v předpremiéře film z produkce TV Barrandov Kopec plný kouzel o historii barrandovských filmových studií.

Romantické Středohoří
Výlet Českým Středohořím můžete podnikout i v případě nepříznivého počasí, a to v Městské knihovně v Mostě, kde bude v pátek 4. září v 18,00 hodin zahájena výstava velkoformátových fotografií Pavla Záhorce Českým středohořím. Současně bude zahájena výstava kolekce vášnivě barevných obrazů holandského malíře Pima Stallmanna nazvaná Tango, která vznikla v letech 2005 - 2009. Pim Stallmann, původním povoláním lékař, se vernisáže zúčastní osobně.

Smíšené vzpomínky
Ve stejný den, tedy v pátek, jen o hodinu dříve, bude zahájena výstava v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mostě. Představídokumentární fotografie Stanislava Štýse a Ladislava Šeinera, kteří zachytili zanikající královské město Most a transfer kostela. Ten si totiž připomíná 40 let, co byla v kostele na původním místě poslední bohoslužba a byl za účasti Štěpána kardinála Trochty při velikonoční mši dne 7. dubna 1969 odsvěcen. Výstava bude umístěna ve špitálním kostele svatého Ducha, který s kostelem sousedí. Na vernisáži v kostele vystoupí s programem historických skladeb nový mostecký smíšený komorní sbor staré hudby Vox Melodica II pod vedením Martina Laxy. Výstava potrvá do 20. října.

Mistrovství ve svíčkové
Na zámku Červený hrádek se uskuteční v sobotu 5. 9. již 14. ročník soutěže o nejlepší svíčkovou. V porotě složené z kulinářských odborníků zasedne Petr Novotný v roli předsedy, další známý člen poroty bude Luboš Xaver Veselý. Soutěžní klání, které doplní soutěž v pojídání knedlíků, začíná ve 14,00 hodin. Svíčková bude připravena i pro návštěvníky akce, odpoledním programem provází Martin Zounar.