e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Litoměřice otevřely podzemní expozici

publikováno: 2.7.2013, kategorie: Výstavy, autor: Simona Andělová

Sdílet: facebook twitter google+

Návštěvníkům královského města Litoměřice se před letní sezonou otevřela nová pozoruhodná expozice – Důl Richard v proměnách času. Centrum cestovního ruchu Litoměřice zpřístupnilo zhruba 80 metrů dlouhou podzemní chodbu pod budovou radnice, ve které se návštěvníci mohou vydat po stopách historie proslulého vápencového dolu Richard.

V litoměřickém dole Richard se nejprve těžil vápenec, poté v něm nacisté vybudovali továrnu, a nyní slouží jako úložiště radioaktivního odpadu, expozice je proto rozdělena do tří částí. Každá z nich připomíná jedno období. Nepochybně tím nejtemnějším je konec druhé světové války, kdy v Richardu na následky otrocké práce pro německý zbrojní průmysl zahynulo za necelý rok v nelidských podmínkách v podzemí 4 500 vězňů.

Podél chodby je umístěno 24 panelů s informacemi v českém, německém i anglickém jazyce. Autentičnost podtrhují dobové snímky, nápisy, ale i železný vozík nebo vysypané kamení. Nechybí ani makety sudů, v nichž se v současné době ukládá v úložišti Richard radioaktivní odpad. 

Prohlídka atraktivní podzemní expozice (vchod je z Jarošovy ulice) s průvodcem stojí 40 Kč pro dospělého. Studenti, senioři a držitelé průkazek ZTP zaplatí 25 Kč. Vstupenky jsou v prodeji v informačním centru na Mírovém náměstí.