e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Muzejní ložnice vypráví příběh pohnutého 20. století

publikováno: 2.6.2020, kategorie: Výstavy, autor: Jitka Klímová

Sdílet: facebook twitter google+

Originální připomínku konce druhé světové války před 75 lety připravily knihovnice muzejní knihovny v Oblastním muzeu a galerii v Mostě. Pohnuté válečné a poválečné osudy svých majitelů vypráví návštěvníků jedna obyčejná ložnice z třicátých let, která se ocitla v depozitáři muzea na začátku jednadvacátého století.

„Nevyprávěla jsem vám svůj příběh pro to, abyste mne litovali, ale abyste se z něj poučili,“ říká návštěvníkům výstavy tento nábytek. Výstava je koncipována jako příběh ložnice, která sama vypráví o nelehké době svých majitelů - rodiny německého podnikatele Karla Krause, který se proslavil jako výrobce dětských piškotů a v roce 1945 zde spáchal s celou svou rodinou sebevraždu, a následně manželského páru Lavičkových, kteří se vrátili z koncentračního tábora a tuto ložnici zakoupili pro svůj nový domov: „...Měla jsem své majitele ráda... Jen když jsem tak přemýšlela o pohnutých osudech obou rodin, kterým jsem patřila, bylo by krásné, kdyby nemuseli zažít své smutné příběhy. Ten první byl šťastný a skončil smutně, druhý naopak...”

Autorky výstavy, knihovnice Alena a Diana Kvapilová, našly ložnici ve sbírkách muzea ve spolupráci s kurátorem sbírky nábytku Miroslavem Vrbou. Při jejím koncipování čerpali z materiálů Jana Drbohlava, z rodinného archivu manželů Lavičkových a fotoarchivu Jany Foukalové.

Výstava v hlavní budově muzea je otevřena od úterý 2. června a prohlédnout si ji můžete až do 25. října. Otevírá se bez vernisáže.