e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Beethovenův festival Teplice: Hudba rudolfínské doby na kláštereckém zámku

publikováno: 2.6.2018, kategorie: Hudba, autor: Magdaléna Jenčíková

Sdílet: facebook twitter google+

Hudba z dob císaře Rudolfa II. bude znít ve středu 6. června zámkem v Klášterci nad Ohří. Ten je další zastávkou letošního 54. ročníku Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena. Historickou hudbu posluchačům představí největší soubor v ČR, věnující se autentické interpretaci tohoto období - Czech Ensemble Baroque.

Czech Ensemble Baroque hraje na dobové nástroje nebo jejich repliky a je známý svou progresivní dramaturgií, uváděním českých premiér děl světových skladatelů. Odbornou kritikou je řazen mezi špičková tělesa svého druhu v Evropě a ročně vytvoří desítky koncertních i scénických projektů. Prezentuje se na festivalech v tuzemsku i zahraničí a účinkoval ve dvou filmech zahraničních produkcí, Margerite (2016) a Interlude in Prague (2017). Zakladatelem, dirigentem a uměleckým vedoucím souboru je Roman Válek. Působí také jako šéfdirigent operní staggiony na Hudebním festivalu Znojmo a spolupracoval téměř se všemi tuzemskými orchestry.

Soubor posluchačům v Klášterci nad Ohří představí hudbu z druhé poloviny 16. století, kdy do Prahy přichází spolu s Rudolfem II. také jeho pověstná císařská kapela. V Praze tak našli uplatnění umělci z celé Evropy. Díla skladatelů, kteří působili přímo v rudolfínské kapele, nebo pracovali pod jejím hudebním vlivem, tvoří osu tohoto programu. Po roce 1585 působil v Praze jako varhaník v mešním kostele sv. Jana vynikající slovinský skladatel a významný stoupenec vrcholného stylu polymelodického, Jacobus Gallus (1550-1591). Byl jedním z géniů 16. století a po právu mu náleží nejrozsáhlejší část programu. Dalším znamenitým a nedoceněným autorem byl skladatel, spisovatel a rektor pražské univerzity a jeden z nejslavnějších humanistických básníků, Jan Campanus Vodňanský. Exkurz do doby Rudolfa II. je doplněn o díla dnes již téměř zapomenutých skladatelů, jako byl Boleslavský, Jitčínský nebo kněz a probošt litoměřický Jan Sixt z Lebendorfu. Za pozornost jistě stojí také instrumentální dílo, tance loutnisty Mikuláše Šmala a Joannesa Bernera. Díla těchto mistrů jsou jasným a přesvědčivým dokladem toho, že rudolfínská Praha byla jedním z nejvýznamnějších středisek evropské hudby. 

Komorní koncert v zámku v Klášterci nad Ohří začíná ve středu 6. června v 19,00 hodin. Koncert se koná pod záštitou starosty města Klášterce nad Ohří Ing. Štefana Drozda, za finanční podpory města Klášterce nad Ohří a ve spolupráci se zámkem Klášterec nad Ohří. Vstupné je 120 Kč, zlevněné 60 Kč.

V dalším článku vás pozveme na poslední koncert tohoto červnového týdne, kdy se festival vrátí zpět do Teplic. Celé festivalové dění můžete sledovat ve Speciálu Beethovenův festival Teplice.