e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Rébusy potrápily takřka 600 Chytrých hlav

publikováno: 2.6.2016, kategorie: Vzdělávání, autor: Liběna Novotná

Sdílet: facebook twitter google+

Doprovodná soutěž letošního 7. ročníku grantového programu Chytré hlavy pro Sever zaujala 595 luštitelů. Motto soutěže Potrapte si Chytré hlavy se naplnilo, neboť jen necelá čtvrtina soutěžících správně vyluštila všech pět grafických rébusů. Oříškem pro luštitele byl zejména "horník", k němuž nabízíme uvnitř rozluštění.

HorníkRébusy, které se objevily i v reklamní kampani grantového programu na billboardech, tramvajích či autobusech, skrývaly pět pojmů spojených s Vršanskou uhelnou - horník, uhlí, rypadlo, rekultivace, Černí andělé. Mezi luštiteli se objevili nejen Mostečané, ale i luštitelé z Prahy, Lounska, Teplicka, Chomutovska, Rakovnicka nebo Karlovarska. 

Nejvíc soutěžící chybovali u slova horník. „Symbol hory s dvěma „K“ zamotal luštitelům hlavu natolik, že odpovídali například: Klínovec, kamení, kotel, kamzíci. Krušné hory, kopa a nebo opec, a to i ve variantě OPEC, což znamená zkratku Organizace zemí vyvážejících ropu,“ prozradila Liběna Novotná, vedoucí regionální komunikace. Druhým velkým oříškem byl rébus, znázorňující školní lavici a hlavu Turka. Soutěžící v něm viděli například turecký sed, Číňana, školníka nebo Chytré hlavy 2016. Správná odpověď zněla: rekultivace.

Deset úspěšných řešitelů, jejichž jména najdete na www.chytrehlavy.cz, obdrží věcné ceny.