e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Červnové akce kadaňského kina

publikováno: 2.6.2014, kategorie: Divadlo a film, autor: Karolína Nejepsová

Sdílet: facebook twitter google+

Dvě besedy s tvůrci filmů chystá na červen kadaňské kino Hvězda. Diskutovat můžete o novém českém filmu Cesta ven, který přijede představit herec a romský preventista. Pro projekci Zakázaného uvolnění 17. června navštíví Kadaň režisér Jan Hřebejk.

V úterý 10. června od 18,00 hodin kino pro diváky připravilo projekci filmu Cesta ven, který vypráví o romské ženě, která v boji o běžný šťastný život naráží na předsudky i překážky současné společnosti. Zažívá materiální problémy, pocity opovržení, ale také vlastní bezradnost a neví, kde hledat pomoc. Snaží se najít cestu ven z chudoby, nenávisti okolní společnosti a z předurčenosti vlastní existence. Předchozí filmy režiséra Petra Václava Marian (1996) a Paralelní světy (2001) vzbudily velkou vlnu zájmu doma i v zahraničí. V hlavních rolích filmu Cesta ven se objevili neherci Klaudia Dudová, David Ištok a další. Film byl jako jediný český zástupce s velkým úspěchem promítán na přehlídce nezávislých filmů na festivalu v Cannes. 

Po projekci následuje beseda s hercem Davidem Ištokem, který žije od dětství v Chomutově, kde v současné době pracuje jako romský asistent prevence kriminality.

V úterý 17. června také od 18,00 hodin proběhne projekce filmu Zakázané uvolnění režiséra Jana Hřebejka, který se vrací k žánru komedie v tandemu s Petrem Kolečkem, scenáristou Okresního přeboru. Film vypráví o únosu nevěsty, který se nepovedl, o důležitém hokejovém utkání a o koktejlu, který si holky dají až ve správný čas. V hlavních rolích se objeví Jana Stryková, Hana Vagnerová, Zuzana Stavná a Ondřej Sokol. Po projekci následuje beseda s režisérem, producentem a herci.