e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Vítání ptačího zpěvu

publikováno: 2.5.2018, kategorie: Turistika, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

S jarem se přírodou ozývá množství ptačího zpěvu, křiku a štěbetání. Umíte hlasy ptáků identifikovat? Znáte opeřence ve svém okolí? Pomůže vám tradiční akce České ornitologické společnosti Vítání ptačího zpěvu. Díky ní můžete v sobotu 5. května vyrazit na komentované procházky - v Mostě, Lounech a Duchcově.

V sedm hodin ráno začíná procházka v Duchcově, sraz je u Sfingového rybníka v Zámecké zahradě. Procházka bude spojená s pozorováním a určováním ptactva jak podle vzhledu, tak i podle zpěvu, v závěru vás čeká za příznivého počasí ukázka kroužkování. S sebou: vhodný oděv (podle počasí), pevnou obuv, dalekohled, foťák, popř. určovací příručku.

O hodinu později vychází komentovaná procházka v Mostě, během níž bude možné pozorovat ptáky zahrad, rekultivací a úhorů. Sraz je v 8,00 hodin pod schody na Hrabák u Dopravního podniku v Mostě. Trasa povede lesoparkem Hrabák k rybníku Rákosák v Čepirohách, kde uvidíte ukázku kroužkování ptáků. Opět pořadatelé doporučují dalekohled. Průvodcem vám bude Jaroslav Bažant z Oblastního muzea v Mostě. 

Odpoledne se můžete vydat s Jaroslavem Bažantem na Vítání ptačího zpěv na Lounsku. Sraz účastníků je ve 14,00 hodin před Dobroměřickým rybníkem v místě u cesty na Červený vrch (naproti čerpací stanici) v Dobroměřicích. Vycházka potrvá asi 2 až 3 hodiny.

Správa CHKO České středohoří pořádá Vítání ptačího zpěvu až v sobotu 19. května, a to brzo ráno v Litoměřicích. Sraz je v 6,00 hodin na rozcestí u polostrova Slavík.