e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jak budou vypadat červnové oslavy 500 let kostela

publikováno: 2.5.2017, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Datum největší oslavy výročí 500 let položení základního kamene mosteckého děkanského kostela už je známo - 24. června. Oslavy tak trochu předejdou samotné datum výročí. Na co se mohou návštěvníci těšit?

"Oslavy 500. výročí připravujeme tak, aby si na své přišla nejširší veřejnost. S ohledem na důležité výročí bude zasazena do historických kulis, obdobně jako při loňských oslavách narození Karla IV.," informovalo město Most, které oslavy pořádá se svými partnery.

Návštěvníci se mohou těšit na historický průvod, stylový jarmark s ukázkami tradičních rukodělných výrobků a řemesel, soutěže, občerstvení připravené v prostředí historických stánků a dobových taveren apod. Součástí oslav budou také kejklíři, komedianti, tance i středověká hudba. Chybět nebudou šermíři, rytíři, vojáci nebo sokolíci, pouliční divadelníci nebo ohňová show.

Uvnitř kostela budou probíhat ve vybraný čas prohlídky zdarma s komentovaným výkladem. Dále budou pro zájemce zajištěny prohlídky věže kostela za snížené vstupné 20 Kč. Správa kostela v tento den plánuje také promítání dokumentárních filmů o kostele a další doprovodný kulturní program.

Důležitou součástí oslavy pak bude uvedení nové poštovní známky s vyobrazením kostela, která vyjde o několik dříve. "Před kostelem nebude chybět stan České pošty s novou známkou, příležitostným razítkem a obálkou prvního dne," informoval Petr Fišer z Českojiřetínského spolku, který by rád představení známky doplnil i autogramiádou autorů. 

Jak informovala Ludmila Klimplová z Národního památkového ústavu, prohlídky kostela budou na červnové oslavě zdarma a v kapli je naplánováno promítání dokumentárních filmů, spojených s kostelem. Zvažuje se také tématická výstava v suterénní galerii.

S blížícím se termínem oslav vás samozřejmě budeme informovat o podrobném programu, sledujte náš Speciálu 500 let mosteckého kostela.