e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Pomník v Litvínově připomene turistu a hrdinu Vojtěcha Tesaře

publikováno: 2.5.2015, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Naučnou Tesařovu cestu, která spojuje Litvínov a Meziboří, zdá z místních každý, málokdo ale tuší, po kom se vlastně jmenuje. Napravit to chtějí Přátelé historie Litvínovska, kteří v úterý 5. května odhalí pomník lesnímu inženýrovi Vojtěchu Tesařovi. Stane se tak na začátku této cesty v Litvínově.

Ing. Vojtěch Tesař byl přednostou správy státních lesů v Litvínově a také nadšeným turistou a podporovatelem Klubu českých turistů. Zřejmě proto byla po něm pojmenována stezka z Meziboří do Litvínova.

"Za něho získala Krušnohorská župa nájem vrcholu Stropníku a povolení nové cesty, již hodlá pojmenovati jménem choti pana presidenta, mimo to vymohl povolení k vyznačkování několika jiných německým turistům. Připustil též k projednávání podnět Krušnohorské župy udržovati část lesa na vrcholu hory Loučné v nedotčeném stavu na způsob pralesa, čímž Krušné hory získají přitažlivou pamětihodnost," píše se v časopise turistů z roku 1939. Za jeho působení došlo k vyznačení mnoha tras v Krušných horách i povolení stanování. Tyto jeho zásluhy vedly turisty k pojmenování nové trasy právě po Vojtěchu Tesařovi, kterou poté převzali v 90. letech i zřizovatelé naučné stezky.

Podle informací, které se podařilo vypátrat kronikáři Litvínova Vladimíru Novotnému, během druhé světové války byl Vojtěch Tesař činný v odboji. Němci byl zastřelen během květnového povstání v Praze. Ve dnech 70. výročí jeho smrti, v úterý 5. května, mu bude v Litvínově odhalen pomník. Začátek pietního aktu je v 16,00 hodin.

Pokud si chcete připomenout historii dalších osobností Litvínova, můžete se s klubem přátel historie Litvínova vydat ve čtvrtek 7. května na první ročník naučné soutěže Litvínovský špacír. Vychází v 16,00 hodin od Citadely a během cesty navštívíte místa, pojmenovaná po známých Litvínovácích: Jedličkovi, Hlinkovi, Czedikovi, Tesařovi, Voigtovi, Opltovi a také Valdštejnech. Trasa měří asi 4,5 kilometru a vyhlášení proběhne v šest večer v Café baru 49.