e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na tento víkend – 4. až 6. května

publikováno: 2.5.2012, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

První májový víkend oživí programy řadu památek. Na Jezeří budou řádit piráti, v Ploskovicích si můžete vyzkoušet stará řemesla, a ve skazenu v Březně nahlédnout do historie ještě starší. Mezi další zajímavé tipy patří slavnosti na bílinské Kyselce, chmelová slavnost v Žatci nebo krušnohorský duatlon.

Vejprtský drozd
Čtrnáctý ročník soutěže v sólovém zpěvu Vejprtský drozd pořádá město Vejprty v Krušných horách. Finálový večer proběhne v městském kulturním středisku v pátek 4. května od 16,00 hodin. V porotě zasedou zpěváci Stanislav Hložek, Ina Urbanová a Josef Štross a také zástupci zdejší ZUŠ.

Kadaňský majáles
Studentský Majáles Cadanensis se koná v lesoparku v Rooseveltových sadech v Kadani v sobotu 5. května od 14,00 hodin. Hrát budou kapely Sníh na schodišti, Hentai Corporation, Boron, Imodium, Kurtvána a Zrní. Kromě hudby vás čeká paintballová střelnice, fotokoutek, trampolína, majálesové svatby, rozvody a pohřby, koutek splněných přání, woodoo, skákací hrad a další atrakce nejen pro odrostlé děti.

Opožděné čarodějnice
S malým zpožděním pořádají svátek čarodějnic v Petrohradu na Podbořansku. Koná se 5. května od 14,00 hodin na hřišti TJ Sokol Petrohrad.

Krušnohorský duatlon
Je pro odvážné je sobotní závod Krušnoman Duathlon, který se jede v Litvínově. Závodníky čeká čeká 20 kilometrů běhu a 75 kilometrů na kole. Závod je součástí Mistrovství ČR jednotlivců. Více se o něm dočtete v tomto článku.

Májový jarmark
Bohatý program pro děti i dospělé po celý den – to je Májový jarmark na Kyselce v Bílině, který se koná v sobotu 5. května. Na několika scénách po celém lázeňském areálu vás čekají pohádky a vystoupení pro děti, stánky, pouťové atrakce, koncerty od jazzu přes country po rock, přičemž hlavní hvězdou programu je tentokrát kapela Žlutý pes. Podrobnosti o programu připravil Luděk Svoboda.

Mašinky na fotografiích
V Galerii u Plazíka v Peruci na Lounsku se 5. května otevře další zajímavá výstava. Parostrojní spolek Mikádo Louny zde totiž připravuje výstavu fotografií z historie lokomotiv a zejména parních strojů. Více se o výstavě vernisáži dozvíte v článku, který pro vás na čtvrtek připravuje Ladislav Bába.

Jirkov v pohybu
V sobotu 5. května se v Jirkově koná běžecký závod pro všechny kategorie i rodinné týmy Jirkov v pohybu. Přihlásit se můžete na místě startu od 9,00 do zahájení závodu v 10,00 hodin, kdy startují rodiče s předškoláky. Starty dalších kategorií pokračují až do poledne. Po dokončení posledního závodu budou vyhlášeny výsledky a předány ceny.

Chmelfest
S podtitulem Jaro-Pivo-Láska vyjdou v sobotu 5. května v průvodu do žateckých ulic nejrůznější místní spolky a jednotlivci, aby přivítali bujarou zábavou zahájení nové chmelařské sezóny. V průvodu, který půjde ve 13,00 hodin od letního kina na náměstí Svobody, se můžete těšit na zajímavé chmelo a pivovozy, Homolupuly, Chmelobranu a Chmelojízdu z Tasova. Po příchodu průvodu na náměstí Svobody zahájí starosta Žatce a hosté Chmelfest slavnostním naražením velkého dřevěného sudu. K oslavám se připojí i místní pravoslavný arciděkan, který se postará o posvěcení nové úrody Žateckého chmele. V Letním kině od 14,15 hodin vypukne tradiční Memoriál Lojzy Lupulína v disciplínách Pivař-atlet, Pivař-vědec, Pivař-šikula a Pivař-pivař. Program doplní loutkoherci z Postoloprt či kapela Cumbál z Mostu.

Jaro ve skanzenu
Archeologický skanzen v Březně u Loun pořádá další ze svých ukázkových dnů se skupinou Haljaruna. Program nazvaný Jaro ve skanzenu se koná 5. a 6. května, otevřeno je od 9,00 do 17,00 hodin. Při ukázkách se seznámite s tkaním na svislém stavu, s výrobou keramiky a jejím výpalem ve dvoukomorové peci, s využitím různých trav a proutí ke splétání košů, vrší a podobně nebo s výrobou rybářských sítí.

Zahradní slavnost
U příležitosti 340. výročí narození zakladatelky zámku Anny Marie Františky Toskánské se v Ploskovicích na Litoměřicku koná odpolední slavnost a večerní kostýmované prohlídky. Program v zahradách zámku začíná ve 14,00 hodin a připravila ho Skupina historického šermu Soldáti Litoměřice. Program je zaměřen hlavně na děti, které si mohou vyzkoušet řadu historických řemesel, dospělí si mohou nechat hádat budoucnost nebo si zkusit zpracování vlny. Od 18,00 hodin pak začínají oživené kostýmované prohlídky. Na tyto prohlídky doporučuje správa zámku rezervaci u pokladny zámku či na čísle 416 749 092.

Pirátské slavnosti
Pirátskou lodí se stane v sobotu 5. května zámek Jezeří na Litvínovsku. V rámci cyklu Život na zámku se tentokrát můžete přenést do nejznámějších legend pirátských příběhů. Slavní kapitáni a jejich posádka si pro vás letos připravili pravou nefalšovanou mořskou bouři, pirátskou hostinu a rychlokurz přepadávání movitých lodí, šlechtických dcerušek a ostrovů s pokladem. A třeba krom bohatého programu, šermířských vystoupení a zámeckého tržiště narazíte i na truhlu plnou zlata. Začátek programu je v 11,00 hodin.