e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Soutěž Kolumbovo vejce zná své vítěze – nejlepší jsou školáci z Měcholup

publikováno: 2.5.2012, kategorie: Zajímavosti, autor: Oldřich Urban

Sdílet: facebook twitter google+

Školáci ze Základní školy v Měcholupech se poměřili s dalšími 12 týmy ze základních škol z celého Ústeckého kraje. Za úkol měli najít, zpracovat a ostatním prezentovat zajímavost ze svého okolí, na kterou přišli v rámci školní výuky. Soutěž Kolumbovo vejce se uskutečnila v rámci projektu Kolumbus – Poklady kolem nás a v nás, do kterého je měcholupská škola zapojena.

Na začátku dostali školáci hned několik úkolů. Museli si najít vhodnou zajímavost, kterou se rozhodli zmapovat a přihlásit do soutěže s tím, že ji budou muset sami odprezentovat před ostatními školními týmy.  Záleželo přitom jen na školácích, jak úkol pojmou a zda si vyberou oblast ze zeměpisu, přírodovědy nebo třeba dějepisu.

Naši žáci se pro práci velice nadchli. Nakonec se projektu nevěnovali jenom deváťáci, jak jsme původně zamýšleli, ale ti starší to začali sami učit ty mladší, což nás velice příjemně překvapilo,“ říká Michaela Mandová z měcholupské základní školy, pod jejímž vedení školní tým v projektu pracuje. „Náš soutěžní bod byl ten nejpovedenější  z mnoha, které děti v rámci výuky připravily.  Nakonec jsme přihlásily naučnou stezku, která představí zajímavosti našeho okolí, školáci při hledání poznají spoustu nového. Máme připravené i samostatné pracovní listy se spoustou otázek, takže nejenom naši školáci, ale i ti další se při práci zaručeně nudit nebudou,“ doplňuje další z pedagogického vedení, Klára Cíglová.

Závěrečná prezentace všech školních týmů se uskutečnila v rámci slavnostního vyhlášení výsledků soutěže Kolumbovo vejce, kterého se zúčastnilo 120 školáků z celého kraje. „Porota to určitě neměla jednoduché. Sledovala nápad školních týmů, také jakým způsobem školáci vybraná témata zpracovali a v neposlední řadě, jak dobře je prezentovali před ostatními. „ A aby bylo hodnocení férové, přihlédli jsme i k tomu, jak týmy pracovaly v průběhu školního roku,“ upřesnila za projektový tým Magdaléna Jenčíková, která byla i členkou poroty.

Do projektu Kolumbus, který je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky, je v tomto školním roce zapojeno celkem 13 základních škol z Ústeckého kraje – z Děčína, Ústí nad Labem, Lovosic a z Mostu. Vzdělávací projekt má prvky zážitkové pedagogiky. Školáci pod vedením pedagogů objevují přírodní nebo historické zajímavosti, lidské osudy a podobně. K práci používají mapy, GPS navigace a speciální portál, který vznikl přímo pro samostatnou práci školáků. „Oni si vlastně sami rozšiřují učební osnovy a to velice nenásilnou formou. Je to pro školáky velice atraktivní a navíc k tomu všemu poznávají i místo, kde žijí. A nakonec – práce bavila i nás pedagogy, poznali jsme při ní kolegy z jiných škol, věřím, že naše spolupráce tímto nekončí,“ uzavírá za ZŠ Měcholupy Klára Cíglová.

Soutěž Kolumbovo vejce byla završením zhruba roční práce žáků. Druhé místo v soutěži získala Základní škola Děčín Na Stráni, třetí skončili školáci z 1. ZŠ Lovosice.