e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Velikonoční týden v žateckém muzeu: zdobení kraslic, pletení pomlázek i jarmark

publikováno: 2.4.2019, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Příští týden ožije žatecké muzeum Velikonocemi. Kromě dvou již otevřených výstav si budete moci prohlédnout ukázky zdobení velikonočních dekorací a kraslic a pletení pomlázek, ve Staré papírně bude probíhat velikonoční jarmark. Vlastní kraslicí můžete přispět k výzdobě vajíčkového stromu.

Aktuálně žatecké Regionální muzeum K. A. Polánka nabízí dvě výstavy, inspirované Velikonocemi. V hlavní budově je otevřena výstava Klekání zvoníme, Jidáše honíme, která představuje velikonoční zvyky a nové přírůstky do sbírky kraslic. Expozice Podoby českých Velikonoc v Křížově vile přibližuje české velikonoční tradice, jak se na různých místech republiky udržely do poloviny minulého století. Více o výstavách zde

Následující týden výstavy doplní v hlavní budově muzea (Husova 678) ukázky zdobení kraslic, pletení pomlázek a tvoření velikonočních dekorací. V úterý 9. dubna a ve středu 10. dubna od 9,00 do 17,00 hodin představí zdobení kraslic drátkem a voskovým reliéfem Zdeňka Galbová z Chebu, korálkové předvede Alena Hájková z Loun, prodávat se budou velikonoční květinové dekorace od Miloslavy Kvardové z Tuchořic a pletení pomlázek po celý týden proběhne v režii Jiřího Mana ze Žatce. V pátek 12. dubna od 9,00 do 17,00 hodin ukáže jak vznikají madeirované kraslice Helena Pavlíková z Loun. V sobotu 13. dubna od 13,00 do 17,00 hodin budou probíhat ukázky zdobení kraslic technikou z Podřipska, a to jezerní sítinou v podání Zdeňky Brodské z Litvínova. Neděle 14. dubna bude patřit háčkovaným kraslicím, které bude tvořit Ludmila Dobruská ze Žatce a opět se podíváme na zdobení jezerní sítinou.  

V Křížově vile (Zeyerova 344) můžete ve čtvrtek 11. dubna od 9,00 do 17,00 hodin nazdobit kraslice korálky pod vedením Světly Kubelíkové z Nového Sedla, uplést pomlázky s Jiřím Manem a pak od 17,00 hodin přiblíží tradici vynášení Smrti vystoupení dětí ze Základní školy Zeměchy. Od 17,30 hodin proběhne ukázka přinášení Líta, kterou sehrají žáci ZŠ Petra Bezruče v Žatci a v 18,00 hodin mají děti ze ZŠ Liběšice připravenu Pašijovou hru. Kromě toho se bude péct velikonoční pečivo a pro šikovné ruce je připravena rukodělná činnost s velikonoční tématikou. Vstupné na předváděcí akce jednotné 30 Kč.

V budově Staré papírny (Volyňských Čechů 733) proběhne tradiční velikonoční jarmark od 10. do 13. dubna vždy od 10,00 do 17,00 hodin. V prodeji budou kraslice, pomlázky, keramika, perníčky, košíčky, šperky, koření, velikonoční dekorace, včelí produkty a pro děti jsou přichystané tvořivé dílničky. Vstup na jarmark zdarma. 

Kromě toho můžete přijít do zahrady Křížovy vily prohlédnout si i nazdobit vajíčkový strom. Bude tak k vidění až do Velikonoce. Po celou dobu tvořivého týdne můžete odevzdat pracovníkům muzea svojí kraslici, která bude na strom zavěšena. Nejzdařilejší z nich pak budou zařazeny do sbírky muzea.