e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

O víkendu vyjely první turistické vlaky i lodě

publikováno: 2.4.2019, kategorie: Turistika, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Poslední březnový víkend odstartovala turistické sezóna také na železnici a na řece Labi. Novinkou jsou letos dva turistické vlaky, které budou vozit návštěvníky do Krušných hor - Vejprtská dráha a obnovená Moldavská dráha. S omezením musí naopak počítat cyklisté v autobusech.

V provozu jsou již oblíbené turistické lodě mezi Ústím nad Labem a Litoměřicemi (linka 901) a mezi Ústí nad Labem a Hřenskem (linka 902). Novinky nabídne o prázdninách linka 901. "V období od 12. července do 30. srpna jsou nové tzv. Nučnické plavby - pravidelné plavby každý pátek mezi Ústí nad Labem a Nučnicemi. Nabídka mimořádných plaveb lodní linky 901 je pro rok 2019 sice oproti loňsku ochuzena o Štětský jarmark, Roudnické vinobraní a plavbu na FEDO, nově ale přináší podzimní plavbu 16. listopadu z Ústí nad Labem na podzimní otevřené sklepy v Roudnici nad Labem," informovala mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Fraňková.

Na trať vyjely také turistické vlaky - Doupovská dráha, Švestková dráha, Kamenický, Podřipský či Zubrnický motoráček. Letos navíc přibyly dvě nové železnice, které budou vozit turisty do Krušných hor. Vejprtská horská dráha spojuje Chomutovem s Křimovem a Vejprty. Její provoz začne 27. dubna a v provozu bude do 29. září. "Kromě pravidelných víkendových spojů s motoráčky řady 810 s cyklovozem nebo motoráčkem řady 814 Českých drah nabídne o prázdninách i mimořádné nostalgické jízdy historických souprav, které ve spolupráci s Ústeckým krajem připravila společnost LOKO-MOTIV. Historický vlak je zajímavý i pro cyklisty - sestává z motoráčku s přezdívkou Hurvínek a z přípojného vozu na kola ZTR, ve kterém mohou cyklisté přepravit kolo zcela zdarma," doplnila Magdalena Fraňková. Některé z vlaků budou zajíždět i do německého Cranzahlu.

Do turistických linek kraje přibyla letos nově Moldavská horská dráha, na níž se vloni na podzim podařilo obnovit provoz. Trasa mezi Mostem a Moldavou v Krušných horách jezdí v tuto chvíli o víkendech, ale od 17. června do konce prázdnin bude v provozu každý den. O víkendu ji pak doplňuje i jeden spoj soupravy RegioShark z Ústí nad Labem a Teplic. Historické vlaky na trať vyjedou v září během Dnů evropského dědictví.

S řadou omezení ale musí počítat cyklisté v autobusech. Řada cyklobusů je kvůli přetrvávajícím potížím v autobusové dopravě v Ústeckém kraji zrušena, zejména na Ústecku, mezi Mostem, Třebenicemi a Lovosicemi či Žatcem a Lubencem. Zcela chybět bude linka z Vejprt do Annabergu. "Rozšířená přeprava jízdních kol na Ústecku by měla být zrušena jen na letní sezónu 2019 a pak znovu obnovena," informovala DÚK.

Letáky s jízdními řády najdete zde