e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Sběratelé Zemanovi představí v Žatci současné umění

publikováno: 2.4.2017, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Galerie Sladovna Žatec otevře příští týden jedinečnou dlouhodobou výstavu, která nabídne další, v pořadí už šestou návštěvu sbírky manželů Zemanových. Představí unikátní soubor obrazů vybraných autorů současné umělecké tvorby. Vernisáž se koná ve středu 5. dubna.

Známí sběratelé současného umění manželé Zemanovi zapůjčili opět část své unikátní sbírky do prostorů galerie Sladovna. Na výstavě můžete obdivovat díla takových osobností, jako je Jiří David, Kryštof Kintera, Jaroslav Róna, Lubomír Typlt a mnoha dalších známých umělců, které naleznete ve sbírkách, jak českých tak prestižních zahraničních galeriích. 

Vernisáž výstavy proběhne ve středu 5. dubna od 17,00 hodin v Galerii Sladovna v Žatci. Podle kurátorů půjde o největší kulturní událostí tohoto roku, a to nejen pro město Žatec. Můžete ji zhlédnout až do 31. ledna 2018, a to denně mimo pondělí od 10,00 do 17,00 hodin.

Dodejme, že manželé Zemanovi vlastní obrovskou sbírku umění nejen současného, ale též meziválečného či afrického umění. Vloni překvapili veřejnost tím, že se rozhodli svou sbírku, jejíž hodnota je odhadována na třičtvrtě miliardy korun, věnovat Ústeckému kraji. Měla by zůstat přímo v Žatci. Kraj přislíbil vybudovat pro sbírku samostatnou galerii, zřejmě v bývalých sušárnách chmele na Smetanově náměstí. Dlužno dodat, že manželé Zemanovi darovali kraji též domy v Žatci.