e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Ústecký kraj se na Pražském hradě představuje jako Země znovuzrozená

publikováno: 2.4.2015, kategorie: Výstavy, autor: Lucie Dosedělová

Sdílet: facebook twitter google+

Desítky let zaznamenává prostřednictvím objektivu fotoaparátu dramatický příběh proměny mostecké krajiny Stanislav Štýs. Teď jeho rozsáhlá sbírka fotografií dorazí i do Prahy. Výstavu, nad kterou převzal záštitu prezident republiky Miloš Zeman spolu s hejtmanem Ústeckého kraje Oldřichem Bubeníčkem, uvidí návštěvníci od dubna do konce června ve Starém královském paláci Pražského hradu. 

stys_srovnani.jpgTématický soubor fotografií Země znovuzrozená seznámí návštěvníky s těžbou uhlí, destrukcí krajiny, rekultivačními postupy a s následnými výsledky jednotlivých druhů rekultivací. Záběry doplní takzvaná dvojčata, tedy dvě fotografie, z nichž na jedné je oblast v době těžby a na druhé stejné místo po letech úspěšné rekultivace. „Těžba to není jen uhlí, je nutné si uvědomit, že i v těchto oblastech je nutné mít znovu hřiště, louky, lesy. Vrátit sem původní krajinu. Právě to je podstata rekultivací,“ uvedl při tiskové konferenci autor výstavy Stanislav Štýs. 

Na výstavě na Pražském hradě bude instalováno zhruba 250 velkoformátových foto-obrazů, které doplní další artefakty v podobě schémat, plánů, grafik nebo statistik. Výstava bude doplněna o doprovodný program pro školy, laickou i odbornou veřejnost. Na vernisáži výstavy nebude chybět ani prezentace Ústeckého kraje. 

Pustiny hald a výsypek byly kdysi společensky přijatelným synonymem hornické krajiny. A přesto, že jsou již desítky let všechna těžbou uvolňovaná území postupně úspěšně rekultivována, tímto stigmatem je průmyslová oblast Mostecka poznamenána v očích široké veřejnosti dodnes. Obnoveny byly již desetitisíce hektarů nové krajiny. Těžební společnosti, díky rekultivaci, za sebou zanechávají zelenou stopu v podobě nových lesů, parků vodních ploch, polí, sadů, rekreačních i  sportovních příměstských areálů a dokonce i vinic. 

Výstava je světově unikátním souborem, který byl od roku 1995 již  čtyřicetkrát doma i za hranicemi úspěšně vystavován. Staví před oči diváka často až neuvěřitelnou proměnu zcela konkrétních území fotografovaných ze stejného místa v dlouhém časovém odstupu desítek let.