e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V Žatci letos chystají rekonstrukci historické radnice

publikováno: 2.3.2018, kategorie: Památky, autor: Tomáš Kassal/redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Na podzim letošního roku by mohla začít dlouho plánovaná rekonstrukce budovy žatecké radnice na náměstí. S dokončením se počítá v příštím roce a cena dosáhne téměř 40 milionů korun. Součástí radnice má být i nová historická expozice.

Práce se budou týkat především vnějšího vzhledu historické budovy. „Dělat se bude kompletní obálka, to znamená rekonstrukce fasády, výměna všech otvorů tj. okna, dveře, vitráže v přízemí i střecha. Součástí projektu budou sociální zařízení na celé radnici a také nové zakrytí atria, které bude opět skleněné. Nově ale bude zcela průhledné, aby bylo vidět na oblohu,“ řekla vedoucí Odboru rozvoje a majetku města Kateřina Mazánková.

V rámci rekonstrukce dojde na vybudování nové expozice v prostoru radnice i radniční věže. Lidé, kteří budou stoupat na ochoz radnice, si tak budou moci nově prohlížet například historické fotografie města.

Na rekonstrukci už má město schválenou dotaci z IROP ve výši 28 milionů korun. V současné době se připravuje výběrové řízení na zhotovitele stavby, s pracemi by se mohlo začít v srpnu nebo září. Celá realizace musí být dokončena do konce roku 2019.

Žatecká radnice pochází ze 14. století, kdy sloužila jako tržnice pro obchod se suknem. Podrobnosti i historii budovy se dozvíte zde