e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Autorka výzdoby pražského metra se představí v Dubí

publikováno: 2.3.2010, kategorie: Výstavy, autor: Jan C. Lobl

Sdílet: facebook twitter google+

Zítra začíná v Dubí na Teplicku výstava keramičky Heleny Samohelové. Výstava je koncipována jako retrospektivní, ale i současná tvorba autorky. Představí její práce za poslední čtyři roky: plastiky - architektonické konstrukce, reliéfy, dózy, vázy. Vernisáž ve Výstavní síni designu Fakulty umění a designu, Univerzity J. E.Purkyně v Ústí Labem se koná 3. března v 17,00 hodin. Výstava potrvá do 26. března.

Autorka je absolventkou VŠUP, Speciálního ateliéru keramiky a porcelánu prof. Otty Eckerta (1961 – 1967). Výstava zahrnuje páce z posledních čtyř let: plastiky - architektonické konstrukce, reliéfy, dózy, vázy. Zabývá se vztahem dvou identických tvarů. Jejich řazením,spojováním, skloubením, vzájemnými průniky. Významné jsou její práce v architektuře např. pražské metro , hlavní nádraží Praha, OD Kotva a další. Ve své autorské tvorbě pracuje s  odlišně ostřenými různými druhy keramických hmot.

Helena Samohelová si po studiu na VŠUP v Praze v šedesátých letech vytvořila dvě linie své tvorby – figurativní plastiku a lineární reliéf v architektuře. Figurativní plastika v sobě nesla známky poetického humoru, jednoduchosti, náznaku a hravosti. Od 70. let se ovšem začala věnovat keramickým reliéfním stěnám v architektuře. Tato práce se stala zásadní pro její tvorbu a charakterizuje její práci. Jednoduchý tvar a barevnost, lineárně skládaný prvek , který se variuje a skládá- reliéf ... Nejznámější stěny byly realizovány v restauraci OD Kotva, na Hlavním nádraží v Praze, ve vestibulu metra Můstek, v Kongresovém centru a na dalších místech, poslední realizace stěny byla v 90. letech v Izraeli. Vytvořila i design stanice metra Můstek. V poslední době se věnuje designu drobných tvarů, které jsou však neskutečně osobní, a svým zpracováním jedinečné / vázy, dózy /a také plastice, která propojuje dva stejné tvary. Jsou více pohledové, instalačně variabilní nebo vytvářejí dojem nekonečna svým přechodem jeden do druhého . Výstava prezentuje poslední tvorbu autorky a některé studie reliéfů. Helena Samohelová patří ke generaci tvůrců, kteří silně ovlivnili českou keramiku, a rozšířili ji o nové prvky a možnosti využití.

Výstava bude doplněna o besedu a komentovanou prohlídku autorkou.

Na vernisáži k výstavě promluví Mgr. Milan Hlaveš, Ph.D.

Prohlédnout si ji můžete do 26. března od pondělí do čtvrtka 9,00 - 12,00 hodin a odpoledn 13,00 - 17,00 hodin po telefonické domluvě 417 571 931.