e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Patchwork na teplickém zámku

publikováno: 2.2.2011, kategorie: Výstavy, autor: Jitka Bažantová

Sdílet: facebook twitter google+

Regionální muzeum v Teplicích Vás srdečně zve na vernisáž výstavy "KLŮCEK SEM, KLŮCEK TAM - quilty v tradičním patchworku Evy Mžourkové a Ludmilly Kalábové", která se koná ve čtvrtek 3. února v 17 hodin v jízdárně teplického zámku, Zámecké náměstí 14, Teplice. Výstava potrvá do 6. března 2011. Otevírací doba: út - pá 13 - 18 h, so a ne 12 - 18 hodin. V průběhu výstavy se uskuteční dvě komentované prohlídky: 8. 2. a 22. 2. vždy od 16 hodin.

Patchwork je tisíce let stará textilní technika. Výrobky vznikají sešíváním malých, různě barevných kousků látek (česky klůcků) tak, že spolu vytvářejí větší geometrické celky, které jsou následně spojovány dalšími vrstvami látek, výplní pro zateplení a v konečné fázi ručně bohatě prošívány. Nejčastěji jsou touto technikou zhotovovány rozměrné přehozy zvané quilty.

Na výstavě budou prezentovány autorské quilty a další drobnější textilie teplických autorek Evy Mžourkové a Ludmily Kalábové. Práce vznikaly po dobu patnácti let a umožňují nám tak sledovat, jak se technika i způsob prošívání dařily autorkám zlepšovat a jak si výtvarnice postupně volily i náročnější vzory. Obě autorky se věnují téměř výhradně stylu tradičního amerického patchworku a snaží se dodržovat i daná pravidla - při vyměřování používají tradiční palce, vymýšlí názvy tak, aby vystihovaly vzor, či komu je pokrývka určena. Při tvorbě využívají tradiční vzory amerických osadníků.

Na výrobu patchworkových výrobků se používá zpravidla 100% bavlna. Na výstavě v jízdárně teplického zámku však budou představeny i ukázky prací vytvořených z kravatového hedvábí,  které lákají zejména kvalitou materiálu a úžasnou barevností. Dnes přitahují výrobky zhotovené technikou patchworku svou originalitou, trvanlivostí, snadnou údržbou a v neposlední řadě svou schopností  přinést do interiéru něco původního a osobního.