e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Letos se bude v dubnu uklízet Česko, ale i svět

publikováno: 2.1.2016, kategorie: Zajímavosti, autor: Radek Janoušek

Sdílet: facebook twitter google+

Třetí ročník dobrovolnické úklidové akce Ukliďme Česko se uskuteční po celé České republice 16. dubna 2016. Díky spolupráci s Českým svazem ochránců přírody by účast měla dosáhnout až 100 000 dobrovolníků a tím zhruba třikrát přesáhnout počet těch, kteří se do akce zapojili v roce 2015.

Uklízet se tak v příštím roce bude pod společným názvem akce Ukliďme Svět, Ukliďme Česko. „ČSOP má v pořádání úklidových akcí velkou tradici. Pod názvem Ukliďme Svět probíhají již déle než 25 let. Pro příští rok jsme se s ČSOP rozhodli spojit síly a společně usilovat o to, aby z našich měst, obcí a přírody zmizelo ještě více černých skládek a odpadků. Věříme, že tato spolupráce bude mít kladný dopad především na naše dobrovolníky, pro které se snažíme zajistit potřebnou podporu,“ informoval Miroslav Kubásek, jeden ze zakladatelů akce Ukliďme Česko.

Pozitivním dopadem nově navázané spolupráce by podle odhadů organizátorů měl být i nárůst počtu účastníků. „Pro třetí ročník úklidovky očekáváme až 100 000 účastníků, což je pro nás velká výzva. Z organizační stránky nás tak velké číslo neleká, zatím však narážíme na finanční limity. Proto v současné době hledáme sponzory, kteří by nám pomohli zajistit materiální podporu pro dobrovolníky. Bez jejich pomoci se žádná dobrovolnická akce podobného rozsahu neobejde,“ dodává Kubásek.

„Hlavním cílem celé akce však není uklízet čím dál větší množství odpadu, ale spíše směřovat k ideálnímu stavu, kdy již úklidů nebude třeba,“ zdůraznil druhý z organizátorů Ukliďme Česko, Radek Janoušek. Proto je nedílnou součástí celé akce i mediální kampaň, která má upozornit na nesmyslnost vzniku černých skládek v době, kdy máme k dispozici rozsáhlou síť sběrných středisek odpadů, systémy zpětného odběru použitých zařízení a dostatek informací o nich na internetu. Ze stejného důvodu se pro příští rok organizátoři hodlají ještě více zaměřit na spolupráci se školami, kterých se už letos do úklidových akcí zapojilo přes 150, a plánují také vydání publikace pro pedagogy s tematikou černých skládek, jejich mapování a odstraňování.