e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zámek Nový Hrad v Jimlíně vstoupil do nové éry

publikováno: 2.1.2012, kategorie: Vzdělávání, autor: Alena Tichá

Sdílet: facebook twitter google+

Od 1. ledna 2012 se totiž stal novou příspěvkovou organizací Ústeckého kraje. Zámek už nepatří pod lounské muzeum, bude působit samostatně. Novým ředitelem jimlínského zámku byl zvolen Josef Kabát. V současnosti Ústecký kraj zřizuje celkem 13 příspěvkových organizací z oblasti kultury.

Záměr o zřízení nové příspěvkové organizace Zámek Nový Hrad Jimlín schválilo Zastupitelstvo Ústeckého kraje na svém zasedání 7. září 2011.

Kraj zámecký areál spravuje od roku 2002, kdy byly zrušené okresní úřady a krajský úřad se stal jeho vlastníkem. Od té doby je komplex postupně rekonstruován. Zásadní obnova se odehrála do roku 2010 za přispění Finančních mechanismů EHP/Norsko, SROP, programů Ministerstva kultury ČR i samotného Ústeckého kraje. Od roku 2004 bylo do stavebních úprav, rekonstrukcí, restaurování a celkové obnovy a oživení věnováno více než 124 milionů korun.

V roce 2011 již technické podmínky umožnily zahájit turistickou sezónu v plném rozsahu, kterou zpestřily pravidelně se konající akce, například Novohradská pouť, Cesta do pohádky nebo Advent. V loňském roce navštívilo zámek Nový Hrad u Jimlína necelých 10 tisíc lidí, a to pouze během července, srpna a pořádaných akcí.

Cílem zřízení nové příspěvkové organizace Ústeckého kraje Zámek Nový Hrad je efektivnější využití zámeckého areálu pro veřejnost a poskytnout návštěvníkům širší spektrum služeb.