e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Stará papírna v Žatci opět ožívá

publikováno: 1.12.2015, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Bývalé papírny v Žatci, založené v 19. století jako kartonážka Moritze Lüderdorfa, budou sloužit žateckému muzeu. Ve čtvrtek 3. prosince se v nich otevře nová expozice, věnovaná zaniklému průmyslu ve městě. Součástí vernisáže bude také křest knihy o žateckých architektech. Zbytek rozsáhlého areálu papírny bude sloužit jako zázemí muzea.

"Prostory někdejší slavné kartonážky Moritze Lüderdorfa, pozdější pobočky Severočeských papíren SEPAP, budou Regionálnímu muzeu K. A. Polánka sloužit jako depozitář. Budova poskytne rovněž prostor pro pořádání kulturních a vzdělávacích akcí," informovala ředitelka muzea Radmila Holodňáková. Minulý týden uspořádalo muzeum den otevřených dveří a nechalo návštěvníky nahlédnout do prostor specializovaných depozitářů, muzejní knihovny, studoven i konzervátorské dílny. 

V multifunkčním sále, který bude sloužit i přednáškám či školním programům, se ve čtvrtek otevře nová expozice. „Expozice ve staré papírně bude dlouhodobá a jde o nově zpracované téma, kterému jsme se věnujeme v Žatci poprvé. Sleduje historii průmyslu od úplných počátků až po začátek nového tisíciletí,“ osvětlila ředitelka muzea Radmila Holodňáková. 

"Seznámíte se s historií dnes již zaniklých průmyslových podniků ve městě v 19. a 20. století. Mnohé z nich patřily ve své době k těm nejslavnějším. Žatecká či Dreherovův pivovar vyvážely své výrobky do celého světa. Výbornou pověst měl i žatecký akciový cukrovar. Nová expozice připomene podnikatele Lüdersdorfa (kartonážka), Becherta (výroba šroubů), Mendla a Mustada (drátovna), Telatka (drátovna), Siebera (piana) či Schuldese (zemědělské stroje) i kontroverzního A. Kaisera (cihelna), který se stal v osudovém roce 1938 žateckým starostou," doplnila k náplni expozice historička muzea Milada Krausová.

Součástí otevření expozice v 17,00 hodin bude i křest knihy této historičky „Za žateckými architekty“ vydaná Regionálním muzeem K. A. Polánka v Žatci. Představuje vůbec poprvé osudy neprávem pozapomenutých místních architektů přelomu 19. a 20. století. "Vybráni byli ti, kteří výrazně přispěli k podobě Žatce jako průmyslového a chmelařského centra," dodává Milana Krausová s tím, že připomenuty budou ale i soukromé domy a vily či veřejné stavby.