e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Teplické muzeum chystá vánoční dílny pro děti

publikováno: 1.12.2011, kategorie: Výstavy, autor: Oldřich Urban

Sdílet: facebook twitter google+

Pod titulem Až zavoní jehličí... se skrývá výstava vánočních ozdob a formiček ve výstavní místnosti teplického zámku. Vernisáž výstavy se koná ve čtvrtek 1. prosince v 17,00 hodin. a prohlédnout si ji můžete do 8. ledna. Na poslední adventní víkend chystá muzeum vánoční dílnu pro děti.

"Završením vánočního shonu je posezení u ozdobeného stromu a fenoménu českých domácností – tradičního domácího pečiva. Vánoční ozdoby i tvary a chutě domácích sladkostí prošly vývojem, který odráží dobový vkus i módní vlny. Výstava představí muzejní sbírku vánočních ozdob a tvořítek cukroví 20. století spolu s recepty a návody na výrobu," informovala kurátorka výstavy Markéta Kašparová.

Ve dnech 17. a 18. prosince proběhnou v muzeu v souvislosti s výstavou vánoční dílny. "Dětem umožní vyzkoušet si hnětení a pečení vanilkových rohlíčků, ozdobit si perníček, vyrobit si papírovou vánoční ozdobu. Dále budou dětem představeny tradiční české vánoční zvyky, jako je pouštění lodiček ze skořápek ořechů a lití olova. Nejmenší děti se budou moci podívat na Vánoční příběh – Narození Ježíška. Součástí bude také vánoční kvíz, vánoční omalovánky, interaktivní hra. Děti budu také moci napsat vánoční dopis Ježíškovi," řekla Jitka Bažantová z teplického Oblastního muzea. Program pro děti se koná od 14,00 do 17,00 hodin. V těchto časech budou také probíhat prohlídky stálých expozic muzea s průvodci v dobových kostýmech.