e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Na Horním Hradě pokračují opravy, zůstane otevřen i v zimě

publikováno: 1.11.2019, kategorie: Památky, autor: Barbora Hradečná

Sdílet: facebook twitter google+

Významná památka mocného rodu Šliků, původně venkovské šlechtické sídlo Hauenštejn u Stráže nad Ohří, prochází, stejně jako v minulých letech, rozsáhlými opravami. Aktuálně se pracuje na vyhlídkové věži, na jejíž opravu přispěl projekt Lenky Dusilové Monument/um. Hrad však zůstává otevřen i přes zimu.

Prohlídková trasa vede přes novogotické křídlo, kde je možno navštívit Rytířský sál, a přes jednotlivé terasy se lze dostat až k hradní věži. Právě na ní začala rozsáhlá rekonstrukce. Pod dohledem řemeslníka Mirka Krátkého zde probíhá generální oprava vyhlídkové plošiny. „Bude třeba generální výměna včetně dozdívek cimbuří,“ vypočítává Krátký.

Opravy by měly být hotové ještě v letošním roce a částečně jsou hrazeny z výtěžku z charitativní akce Monument/um. Do popředí se však neúprosně derou další rozsáhlejší opravy. „V příští sezoně bude třeba zastřešit další část hradního paláce včetně oprav stávající střešní krytiny a pokud to finanční možnosti jen trochu dovolí, tak i generální oprava alespoň části hradeb,“ doplňuje hradní pán Pavel Palacký.

Gotická věž byla jedním z mála prvků, který byl na hradě zachován. Nicméně v zimě roku 2002 došlo k nečekané destrukci více než jedné pětiny pláště věže. Tato pohroma však k hradu obrátila ještě větší pozornost. „Dokonce k nám zavítal i ministr kultury Pavel Dostál, aby tento ojedinělý projekt spatřil a podpořil," vzpomíná na nelehké začátky Palacký. Věž dostala novou střechu, byla stažena obručemi a slavnostně zpřístupněna. Stala se tak prvním místem na hradě, které po desítkách let pustošení opět slouží svému novodobému účelu.

Zima už klepe na dveře. Pro většinu hradů a zámků to znamená jediné, příprava na další turistickou sezonu. Poslední akce letošního roku už na hradě proběhla, ale dá-li počasí, otevřeno zůstane i přes zimu. Příští jaro se tak návštěvníci budou moci podívat do údolí z nově opravené věže a snad i do dalšího nově opraveného sálu.