e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zběsilá jízda v divadle: Všechny Shakespearovy hry v jeden večer

publikováno: 1.11.2016, kategorie: Divadlo a film, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Zcela nový hrací prostor mosteckého divadla nazvaný Aréna, symbolicky pokřtí režisér Adam Doležal, a sice inscenací inspirovanou pouličním a lidovým divadlem – Souborné dílo Williama Shakespeara (zkrácená verze). Potrhlý kabaret jakéhosi best of největšího světového dramatika bude mít premiéru v pátek 4. listopadu

"Myslíte si, že je nemožné odehrát celé dílo velkého básníka za jediný večer? My mosteckým divákům dokážeme, že to lze, a může to být neskutečně zábavné. Tři herci postupně zahrají různé shakespearovské postavy i typické situace z jeho her a k jejich záměru jim poslouží soudobé pop kulturní fenomény a reference. Máte se opravdu nač těšit!," slibuje dramaturg Michal Pětík. A zároveň dodává, že inscenace bude také poctou velkému Shakespearovi, neboť v roce 2016 uplynulo čtyři sta let od jeho úmrtí. 

Hru, která slaví úspěchy po celém světě a hraje se i několika českých scénách, aktuálně třeba v Městském divadle Zlín, napsala trojice Jess Winfield, Adam Long a Daniel Singer. Všichni jsou členy a zakladateli kočovné herecké skupiny The Reduced Shakespeare Company, vzniklé v osmdesátých letech minulého století. Uskupení nejprve přišlo z dvacetiminutovým Hamletem a stejně dlouhou inscenací Romeo a Julie. Umělecká zkratka se stala hlavním poznávacím znamením této trojice. "První tři inscenace – Souborné dílo Williama Shakespeara (zkrácená verze), Kompletní historie Ameriky (zkrácená verze) a Bible: kompletní slovo Boží (zkrácená verze) byly devět let na repertoáru Criterion Theatre na Piccadilly Circus. Inscenace patřily k nejdéle provozovaným v Londýně a RSC dosáhla většího počtu představení než Andrew Lloyd Weber na West Endu. A taky byla vtipnější - tedy podle RSC," dodává Michal Pětík. Autoři se zaměřili také na soudobou tvorbu, například zkrácením prvních pět sezon seriálu Lost (česky Ztraceni) do desetiminutového filmu s názvem Zkráceni. Napsali a odehráli zkrácenou verzi hororového filmu Kruh a pro BBC „zredukovali“ edinburghský festival.

Ústřední trojici sehrají Vít Herzina, Jiří Kraus a Ondřej Dvořák. "Všichni tři kluci jsou nápadití, pracovití, charismatičtí a myslím, že sdílíme i podobný smysl pro humor, což je pro představení tohoto typu důležité. Protože jsme během zkoušení dávali hodně prostoru improvizaci, tak je dost dobře možné, že každé představení bude v něčem trochu jiné," prozradil o zkouškách hostující režisér Adam Doležal.

Premiéra se uskuteční 4. listopadu v 19,30 hodin na Aréně mosteckého Městského divadla. První repríza pak bude 9. listopadu a ještě tento měsíc můžete hru vidět 19. listopadu v rámci Noci divadel.

Foto:  Anton Pshemets´kyy