e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Pro přípravu na topnou sezónu udělala komořanská teplárna maximum

publikováno: 1.11.2015, kategorie: Zajímavosti, autor: Miloslava Kučerová

Sdílet: facebook twitter google+

Blížící se zima zatím o sobě nedává vědět naplno, obyvatelům města Most a Litvínov však již od 18. září proudí teplo v radiátorech. Na začátek topné sezóny byla komořanská teplárna připravena již od 1. září, kdy podle vyhlášky Ministerstva průmyslu a obchodu začíná otopné období.

Během letních měsíců stihla provést všechny plánované revize a zajistit veškeré opravy a rozsáhlé rekonstrukce zařízení, s cílem zajistit maximální spolehlivost dodávek tepla a teplé vody v topné sezóně a především minimalizovat tepelné ztráty pro téměř 35 tisíc domácností v Mostě a Litvínově, napojených na centrální zásobování teplem.

„V letošním roce investuje teplárna do modernizace horkovodních rozvodů CZT i samotného zdroje ve více jak 170 miliónů korun, dalších témě 140 milionů je plánováno na údržbu zařízení. Jen za poslední dva roky vložila teplárna více jak 220 miliónů korun do rozvoje a modernizace tepelných sítí a do obnovy a modernizace technologií kotelny a strojovny. Téměř 300 miliónů pak bylo použito na údržbu zařízení, například na zvýšení provozní spolehlivosti kotlů a podobně,“ sdělil Milan Boháček, generální ředitel společnosti United Energy. „Cílem prováděných rekonstrukcí a úprav je nejen zvýšení spolehlivosti zařízení, ale také snížení emisí a energetické náročnosti,“ doplnil Boháček.

Centrální zásobování teplem splňuje všechny požadavky pro moderní, pohodlný a bezpečný způsob vytápění. A navzdory masivním investicím v posledních letech je stále cenově dostupné. „Přestože jdou investice do modernizace sítí a technologie v řádech do sta miliónů, výrazné zvýšení ceny tepla pro příští rok neplánujeme,“ řekl Boháček.

Největším benefitem tohoto způsobu vytápění je bezesporu komfort. Centrální vytápění je komplexní služba, všechny starosti a povinnosti se zajištěním dodávek tepla zajišťují společnosti United Energy a Severočeská teplárenská. Obě společnosti jsou nejen spolehlivým dodavatelem tepla pro města Most a Litvínov, ale také významným zaměstnavatelem v regionu.

Zdrojem tepelné energie je teplárna v Komořanech, jejímž provozovatelem je společnost United Energy. Tepelná energie je do měst Mostu a Litvínova distribuována prostřednictvím horkovodní soustavy CZT, jejímž majitelem je společnosti Severočeská teplárenská.

P.I.