e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Prohlédněte si zajímavé památky zdarma!

publikováno: 1.9.2016, kategorie: Památky, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Týden potrvají v České republice Dny evropského dědictví, které jsou jedinečnou příležitostí prohlídnout si řadu památek zcela zdarma, případně nahlédnout do míst jindy uzavřených. Začínají již tuto sobotu 3. září, velká část měst se ale připojí až příští víkend. Vybrali jsme pro vás pár zajímavých tipů.

Jirkov
Jirkov se připojí k akci již v neděli 4. září, kdy se můžete zdarma podívat na zámek Červený hrádek, do kostela sv. Jiljí, na městskou věž a do historických sklepů. Budou přístupny i výstavy v městské galerii, vše od 10,00 do 17,00 hodin.

Lounsko
V Lounech a blízkém okolí se památky zapojí v sobotu 10. září. Přímo v Lounech se otevřou jindy uzavřené prostory jako radnice nebo Daliborka a budou se konat komentovné prohlídky. Zdarma bude otevřen Zámek Nový Hrad či Archeologický skanzen Březno. Podrobnosti pro vás připravuje náš kolega Ladislav Bába.

Žatec
V Žatci se jako každoročně můžeme těšit na opravdu bohatý program po celém městě, který pořádá regionální muzeum a jehož součástí bude i cyklovýlet do okolí. Akce proběhne v sobotu 17. září od 9,00 do 17,00 hodin. "Protože letošním národním tématem Dnů jsou Památky a komunity, oslovili jsme žatecké spolky, organizace a další, aby připravily ve zpřístupněných objektech svoje prezentace. Věříme, že program bude hodně pestrý a pro návštěvníky EHD v Žatci zajímavý," informovali pořadatelé. Podrobný program a seznam otevřených památek přineseme v samostatném článku.

Chomutov
Památky v Chomutově se otevřou také v sobotu 10. září, a to od 9,00 do 17,00 hodin a otevřeno budou mít zdarma. Konkrétně: městská věž, galerie SKKS, výstavní prostory Oblastního muzea v Chomutově, kostel sv Kateřiny, kostel sv. Ignáce, kostel sv. Barbory, kostel Nanebevzetí Panny Marie, chrám sv. Ducha, prostory starobylé radnice, První občanský pivovar v Chomutově, Vodní dílo Kamenička, Muzeum čsl. opevnění Na Kočičáku.

Kadaň
Po oba víkendové dny, tedy sobotu i neděli 10. a 11. září, se konají Dny evropského dědictví v Kadani. Otevřeny budou: Egermannův dům, Františkánský klášter, Radniční věž, Kostely Povýšení sv. Kříže, Stětí sv. Jana Křtitele, Růžencová kaple, Mikulovická brána, Galerie Josefa Lieslera, Kadaňský hrad, Středověká bašta. Vstup zdarma, otevřeno od 10,00 do 16,00 hodin. V neděli pak ještě naváže Den techniky, kdy si můžete prohlédnout technické památky, největší atrakce - Želinská elektrárna ale bude k vidění jen zvenčí.

Zámek Stekník
O víkendu 10. a 11. září můžete navštívit speciální prohlídky o restaurování zámku - od 10,00 do 16,30 hodin. V sobotu od 15,00 hodin se navíc v kapli koná koncert souboru Syrinx a vystoupení Josefa Somra.

Duchcov
V rámci Dnů bude zdarma přístupná vyhlídková věž kostela Církve československé husitské, a to po celou dobu konání od 3. do 11. září vždy od 11,00 do 15,00 hodin. Zároveň si můžete v kostele prohlédnout zdarma výstavu Duchcov v zrcadle dějin. V neděli 4. září v 19,00 hodin vystoupí v kostele mezinárodní vokální skupiny Let’s Go! Vstupné je 100 Kč. V sobotu 3. září pak Muzeum města Duchcova organizuje vlastivědnou exkurzi Cesta za zmizelou komunitou Krušných hor - po stopách zaniklých luteránských komunit a krušnohorských strašidel – Hrob, Dubí, Cínovec, Mackov, Vilejšov, Fláje. Odjezd je v 10,00 hodin u muzea, vše zdarma.

Litoměřice
Bohatý je seznam památek, které budou zdarma přístupné v Litoměřicích, a to v sobotu 10. září od 9,00 do 17,00 hodin. Kromě kostelů a katedrály svatého Štěpána také celý litoměřický hrad, historické podzemí s lapidáriem, Oblastní muzeum, Severočeská galerie výtvarného umění, historické bašty i Dům Pod Kalichem na náměstí.

Foto: Centrum cestovního ruchu Litoměřice.