e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Na Šumné bude odhalena replika ztracené pamětní desky

publikováno: 1.8.2017, kategorie: Zajímavosti, autor: Petr Fišer

Sdílet: facebook twitter google+

Podkrušnohoří bude opět bohatší o jednu obnovenou historickou památku. Kovová pamětní deska, osazená v roce 1926 šumenským tělocvičným spolkem na památku kamarádů padlých v první světové válce, se po více než 70 letech vrátí na své původní místo. Slavnostní odhalení se koná v sobotu 5. srpna v Litvínově na Šumné.

Originál pamětní desky se nezachoval. O věrnou repliku se postaral Českojiřetínský spolek. Deska svou velikostí patří mezi největší odlitky svého druhu vyrobené v posledních letech v České republice. 

Iniciátory obnovy jsou Josef Čtvrtníček a Pavel Aulický ze spolku Přátelé historie Litvínovska. Ti se v roce 2015 obrátili na Českojiřetínský spolek, který už zajistil obnovu několika drobných opomíjených památek v Krušnohoří. 

V listopadu 2015 převzal Českojiřetínský spolek na velvyslanectví USA v Praze grant Nadace OF, která pro rekonstrukci šumenského památníku poskytla finanční prostředky zhruba na třetinu nákladů. Díky přeshraniční spolupráci Českojiřetínského spolku s Domovským spolkem Rechenberg-Bienenmühle se v roce 2017 podařilo zajistit potřebné kofinancování z Fondu malých projektů v Programu přeshraniční spolupráce Česká republika – Svobodný stát Sasko 2014 – 2020. 

Českojiřetínský spolek vydal loni ve svém vlastivědném periodiku "Krušnohorské noviny (2016/1)" vlastní rešerši archivních materiálů k historii památníku. Jeho stavitelem byl v roce 1926 turnerský spolek Šumná (Turnverein „Jahn“ Rauschengrund). Stavbou se turneři rozhodli zvěčnit památku svých devíti kamarádů ze Šumné, Horní Vsi a Písečné padlých na válečných jatkách první světové války. Slavnostní odhalení se odehrálo v neděli 29. srpna 1926. Záštitu nad akcí tehdy převzal člen rady obce Ing. Heinrich C. A. Riecken, který byl současně ředitelem místní přádelny Marbach & Riecken. Budova Rieckenovy továrna se zachovala a stojí dodnes nedaleko památníku.

Repliku ztracené pamětní desky z roku 1926 vytvořila umělecká slévárna H V H spol. s r.o. Tento rodinný podnik v malebném podhůří Krkonoš patří mezi špičku v oboru uměleckého slévárenství v České republice. Deska se svými rozměry 130 cm x 85 cm patří mezi ty větší, které se v poslední době v České republice instalují. Vzhledem k rozměrům desky ji slévárna musela odlít ve dvou kusech a následně je svařit dohromady. Deska bude instalována těsně před odhalením, které začíná 5. srpna v 17,15 hodin.

Akce se mj. zúčastní němečtí rodáci z Mostu a Litvínova. Po odhalení památníku se pro ně v litvínovské Schole Humanitas uskuteční předpremiéra německé verze filmu "Krušnohorská železniční dráha Most - Moldava". Čeští diváci tento film mohli zhlédnout již od září 2016 při premiéře na Moldavě nebo při četných promítáních v kinech napříč Ústeckým krajem.