e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Budoucnost lounské galerie i perucké síně jsou nejisté

publikováno: 1.8.2017, kategorie: Památky, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

O znovuotevření Galerie Benedikta Rejta v Lounech a zpřístupnění díla malíře Emila Filly už jsme vás informovali. Jak dlouho zůstane galerie otevřená? Dostaví se vůbec někdy? A vrátí se díla Emila Filly na perucký zámek? Tisková konference, která předcházela vernisáži, mnoho jasných odpovědí nedala.

Současnost
Od minulého týdne je Galerie Benedikta Rejta u lounského náměstí opět otevřena, respektive její jedno patro. Původně se měla díla malíře Emila Filly objevit v Lounech už v květnu, přetrvávající problémy s opravami však termín odložily. Co si můžete dnes ve dvou výstavních sálech prohlédnout se dozvíte v článku Lounská galerie včera vystavila Fillovy obrazy

„Rádi bychom stihli ještě v tomto pololetí otevřít i suterén galerie. Musíme počkat až vyschnou části, které byly podmáčené a zrekonstruovat omítky,“ řekla ředitelka Galerie Alice Štefančíková. I zde by měla pokračovat expozice věnovaná Fillovi. „Do konce roku bychom rádi otevřeli i dlouhodobou expozici, kterou budujeme,“ doplnila ředitelka. Kubistická díla, která má galerie ve svých sbírkách, ale zřejmě návštěvníci hned tak neuvidí. Podle Štefančíkové je jejich vystavení plánováno až po dostavbě galerie, která -  ač otevřená roku 1998 - dosud není plně dokončena.

Dvě zavřené galerie
Obě „provozovny“ lounské galerie provázejí v posledních letech problémy a střídavé zavírání. Galerie Benedikta Rejta má technické problémy od roku 2009, poslední tři roky už je trvale zavřená. Následkem podmáčení objektu a statických poruch došlo k popraskání ústředního topení, vody a kanalizace. To se nyní podařilo opravit. „Rekonstrukce stála jeden a půl milionu korun a za ně byla provedena oprava kotelny, rozvodů topení i vody a kanalizace,“ vysvětlila ředitelka. Oprava ale vyřešila akutní problémy objektu, nikoliv příčiny. http://www.e-region.cz/magazin/28072017-lounska-galerie-vcera-vystavila-fillovy-obrazy. „Řešení vyžaduje zásahy na jiných pozemcích než jsou naše. Aby se zabránilo přísunu spodní vody a narušování statiky, je třeba odstranit příčiny, ty jsou mimo tento objekt,“ dodala Alice Štefančíková. Město ve spolupráci vodárenskou společností rozsáhlou rekonstrukci rozvodů vody a kanalizace plánuje, nicméně rozkopání centra města považuje starosta za velmi citlivé a požaduje důkladnou přípravu. Tedy není úplně jasné, kdy se začne.

Filla bez zámku
I když z jiných důvod, není veřejnosti přístupná ani Pamětní síň Emila Filly, otevřená roku 1963 na zámku v Peruci, jak si to sám autor přál. V roce 2011 se do ní vloupali zloději a přerušili provoz galerie. Obrazy se sice poměrně brzo našly, trvalo ale čtyři roky než se pamětní síň znovu otevřela, už v pozměněné podobě. Otevřená však byla jen rok. Zámek koupila nová majitelka, která ho začala opravovat a Fillovy obrazy se musely znovu vystěhovat. „Uzavřená smlouva mezi krajem a majitelkou objektu říká, že prostory v zámku budou předány do pololetí příštího roku (tedy do června 2018 – pozn. autora). Nemám ale žádné informace o tom, jak stavba v Peruci postupuje. Nevíme, v jakém stavu ty prostory budou a jak rekonstrukce probíhá, takže nemáme představu o koncepci expozice,“ rozšířila množství otazníků ředitelka obou institucí. Každopádně kraj jako majitel obrazů Emila Filly je darovací smlouvou zavázán je vystavit právě v Peruci.

Proti architektům
Jak už bylo napsáno, oceňovaná přestavba barokního pivovaru na galerii v Lounech, není dokončena. A kdy a zda bude dostavěna netuší ani krajský radní. „Časový horizont zatím není přesně dán,“ řekl náměstek hejtmana Ústeckého kraje Stanislav Rybák (KSČM) s tím, že podle něj není možné začít s dostavbou galerie dokud není stávající část sanována. To si ale nemyslí architekti.

Ústecký kraj plánuje rozsáhlou sanaci galerie i širšího okolí již na příští rok. „Jsme těsně před vydáním stavebního povolení, poté bude výběrové řízení, abychom před dostavbou mohli začít sanační práce,“ potvrdila mluvčí kraje Dosedělová. Jenže s projektem oprav zásadně nesouhlasí autoři galerie. „Bojujeme proti realizaci vašeho záměru,“ řekl zástupcům kraje architekt Emil Přikryl. „Podle nás tyto práce neřeší současné problémy a jen vyčerpají peníze, které by mohly být použity na opravdovou dostavbu.“ Předražený a zbytečný je podle dalšího z autorů, architekta Tomáše Novotného, projekt na sanaci, který za téměř dva a půl milionu korun připravila litvínovská firma Artech. „Zásadním způsobem ovlivní, přesněji znemožní dostavbu galerie. Snažili jsme se do toho vstoupit jako autoři, což se nám nepodařilo, takže jsme založil Spolek přátel Galerie Benedikta Rejta a snažíme se vstoupit do projednání projektu touto cestou,“ vysvětlil Tomáš Novotný, který upozornil, že autoři nebyli přizváni k soutěži na zpracování projektové dokumentace. Odpověď na otázku, zda případné sanační práce opět uzavřou galerii, na tiskové konferenci nezazněla.