e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Kadaňská bašta představí archeologické nálezy z nového náměstí

publikováno: 1.8.2016, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

V Kadani se blíží k závěru výstavba zbrusu nového náměstí - Studentského poblíž Mikulovické brány. Během stavby probíhal rozsáhlý archeologický výzkum, jehož výsledky nyní představí výstava ve středověké baště v Kadani. Otevře se v pátek 5. srpna a přístupná bude až do konce září.

Studentské náměstí je nový název pro území donedávna vedené jako městská tržnice a mnohými staršími Kadaňany stále připomínané jako „bývalé autobusové nádraží“. Tento prostor má ale mnohem delší a pestřejší historii. Bývalo zde Gymnaziální a také Josefské náměstí. A právě na sousedství se střední školou, jejíž budova sloužila původně gymnáziu a dnes Střední průmyslové škole stavební a Obchodní akademii, navazuje i současná rekonstrukce. Studii pro projekt nového náměstí vypracoval absolvent výše jmenované stavební školy David Šmíd. Původní odlitek sochy Josefa II. v novém provedení s maturitní šerpou navrhl absolvent kadaňského gymnázia Daniel Hájek. Návštěvníky jistě zaujme i vodní prvek v zeleni stejně jako replika nově objevené dělostřelecké bašty z období pozdního středověku. V části náměstí blíže ke škole bude umístěna galerie pod širým nebem a mladé lidi jistě naláká i volné připojení k wi-fi. Stavba začala v listopadu 2015 a bude dokončena do poloviny srpna 2016. Po celou dobu jsou na stavbě přítomni a provádějí výzkum pracovníci Ústavu archeologické památkové péče a právě jejich nálezům bude věnována tato výstava.

Mezi nejpozoruhodnější předměty, které byly nalezeny při budování Studentského náměstí, patří torza chladných a palných zbraní, ztracené mince ze 16. a 17. století nebo unikátní formička, používaná snad pro výrobu některých potravin. Chcete si je prohlédnout a dozvědět se více o proměnách prostoru před Mikulovickou branou od 13. do 19. století? Máte šanci! Výstava Ústavu archeologické památkové péče severozápadních Čech v Mostě odpoví otázky nejen z oblasti vývoje městského opevnění, ale také z oblasti každodenního života středověkých a novověkých Kadaňanů.

Vernisáž se koná v pátek 5. srpna v 17,00 hodin a výstava bude otevřena do 25. září. Aktuálně přes prázdniny je otevřeno od úterý do neděle od 10,00 do 17,00 hodin. Baštu najdete nedaleko Löschnerova náměstí na hradbách.