e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Flájská obora se na pár dní otevře návštěvníkům

publikováno: 1.7.2020, kategorie: Turistika, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Od pátku 3. července bude na pět dnů otevřena běžně nepřístupná obora Fláje v Krušných horách. Po vášnivých diskusích o oprávněnosti uzavření obory bude letos areál se svolením majitele i nájemce otevřen ve třech termínech. Další možnost budou mít návštěvníci v říjnu a listopadu.

V červenci bude obora Fláje otevřena od 3. do 7., v říjnu poté od 26. do 29. a naposledy od 14. do 17. listopadu, a to vždy od 10,00 do 15,00 hodin. Vstup je povolen pro pěší i pro cyklisty, ovšem jen po vyznačené trase od asfaltové komunikace Šumenské údolí k Zámecké křižovatce a odtud na Dlouhou Louku. Mapa bude umístěna na vstupních branách Obory Fláje. Výlet můžete spojit s návštěvou nitra Flájské přehrady nebo cestou po Flájském plavebním kanále. Pro delší výlety můžete využít nabídky ubytování v Krušných horách.

Flájská obora je rozsáhlé území poblíž stejnojmenné přehrady v Krušných horách. Založena byla jako obora pro chov zvěře již v 18. století a její součástí byl také lovecký zámeček Lichtenwald. Určena byla především pro chov jelení zvěře. Oboru vlastní Lesy České republiky, ale pronajaly ji firmě Zámek Koloděje Tomáše Chrenka. Podle lesní správy je důvodem uzavření oplocené obory především ochrana chráněných druhů zvěře, především tetřívků. Od roku 2013 se obora pravidelně otevírá v určených termínech a je možné ji navštívit po vyznačených trasách. V posledních měsících se kolem flájské obory rozpoutala řada vášnivých debat. Podle některých obyvatel a politiků Litvínova totiž není k uzavření obory žádný zásadní důvod.

Článek obsahuje P.I.