e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 4. až 6. července

publikováno: 1.7.2015, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Prodloužený červencový víkend bude připomínkou 600 let od upálení Mistra Jana Husa, takže se můžete těšit na řadu historických programů – třeba vyhánění hříchů z Klášterce nad Ohří, bitvu o Dubí, zapálení hranice na Červeňáku nad Louny... Pozveme vás také ale na indiánské války, přehlídku bonsají, pouť, farmářský den a umělecké sympozium na Horním Hradě (na fotce).

Putování Jana Husa
Oživené prohlídky na památkách v Ústeckém kraji jsou letos zaměřené na výročí 600 let upálení mistra Jana Husa. První program se koná v sobotu 4. července na zámku v Klášterci nad Ohří. Hříchem, který se bude snažit Jan Hus vyhnat z města, bude pýcha. Program se skupinou Gnomus, historickými šermíři Briganti, divadlem a příběhem Putování Mistra Jana Husa začíná v 10,00 hodin. Vstup zdarma. 

Hranice na Červeňáku
Jako připomínka 600. výročí tragické smrti mistra Jana Husa vzplane nad Louny hranice a na vrch Červeňák se vypraví lampionový průvod. Akci pořádají v předvečer výročí, v neděli 5. července lounské muzeum, Sokolové a Klub českých turistů. Začátek je v 17,00 hodin u pomníku M. Jana Husa na náměstí v Lounech, dorazit ale můžete i přímo na rozhlednu na Stříbrníku nebo-li Červeňák. Podrobnosti v tomto článku

Odhalení busty
Další připomínkou tohoto výročí bude v pátek 3. července v Mostě odhalení busty Mistra Jana husa v areálu farmy Círve československé husitské. Začátek v 17,00 hodin. V neděli 5. července od 8,45 hodin se koná slavnostní bohoslužba.

Bonsaje na zámku
Na nádvoří zámku Libochovice i můžete od 4. do 12. července prohlédnout tradiční výstavu bonsají a suiseki. Otevřeno je od 9,00 do 17,00 hodin. Součástí výstavy je prodej bonsají a pomůcek, o víkendech a svátcích vždy v 11,00 hodin ukázka tvarování.

Festival Bez zámků
V prostorách zámeckého areálu v Tuchořicích mezi Žatcem a Louny, který je domovem zdravotně postižených, se popáté koná letní festival Bez zámků. Program začíná v pátek 3. července večer a pokračuje v sobotu odpoledne a nabídne vystoupení handicapovaných umělců i známých hudebních kapel. Celý program najdete v Magazínu.

Pohádka na zámku
Známou pohádku o Gulliverových dobrodružstvích mohou vidět děti v pondělí 6. července na zámku Krásný Dvůr na Podbořansku. Prázdninové představení začíná v 15,00 hodin.

Umělecké sympozium
Na Horním hradě u Stráže nad Ohří začíná v sobotu 4. července všeobecně umělecké sympozium, které bude přístupné denně od 10,00 do 17,00 hodin do 11. července. V jeho průběhu opět uvidíte na nádvoří mistry umění řezbářského, keramického, kamenořezačského i jiných a sledovat můžete vznik díla od počátku k samému konci. Nebudou chybět ani rukodělné práce jako paličková a patchwork. Celá akce se koná na podporu Horního hradu – vytvořená díla můžete zakoupit již během samotné akce, či po jejím ukončení. Výtěžek z prodaných výtvorů bude věnován na podporu postupně se obnovující kulturní památky hradu a zámku Hauenštejna. 

Skupická pouť
Pouť na připomínku svátku svatého Petra  a Pavla se koná v sobotu a neděli 4. a 5. července ve Skupicích na Lounsku. V sobotu se na hřišti koná od 15,00 hodin dětský den a od 18,00 hodin diskotéka. V neděli začne ve dvě odpoledne sportovní den s ukázkami dravců, koncety, šermíři, od 19,00 hodin uvidíte parody show D.A. BezeVšeho a poté se koná taneční zábava pod širým nebem, vše zakončí v deset hodin ohňostroj.

Hrnkové sympozium
V porcelánce v Dubí skončilo třinácté mezinárodní hrnkové sympozium a vy si můžete výtvory výtvarníků prohlédnout do 12. července na zámku v Teplicích. Od 1. srpna do 6. září budou díla k vidění i v Muzeu města Ústí nad Labem.

Indiánské války
Poslední indiánské války vypuknou v sobotu 4. července v Březně na Chomutovsku. Budete svědky bitvy u El Pueblo de Dolores s jezdeckým tažením kavalérie pod vedení generála Custera v podání herce Václava Vydry. Začátek je v 10,00 hodin.

Objevte zámek Vrbičany
Zdevastovaný zámek, v němž začínají první opravy a také první prohlídky, může být zajímavým tipem na výlet pro všechny, kdo objevují neznámé památky. V sobotu 4. července vám proto doporučujeme k návštěvě zámek Vrbičany, který leží nedaleko dálnice D8 u Lovosic. Veřejnosti se zámek otevírá poprvé toto léto. Podrobnosti o sobotní akci v tomto článku

Zámek Pátek
A ještě jeden běžně nepřístupný zámek se od tohoto víkendu otevře – zámek v Pátku na Lounsku na břehu řeky Ohře. Slavnostní zahájení výstavní sezóny je naplánována na 3. července od 16,00 hodin, zahraje žesťový kvintet Jaromíra Laksy a otevře se výstava Mexikem po stopách Benedikta Roezla s přednáškou autora Ladislava Pytlouna. Znovuotevřena bude také výstava Dr. Emil Holub - příběh cestovatele. Další akce jsou naplánované na srpen. Zámek bude otevřen od 4. července do 30. srpna vždy v sobotu a neděli od 10,00 do 16,00 hodin.

Města čtou
Stan s knihami a časopisy, který putuje Lounskem, se o víkendu zabydlí na festivalu Bez zámků v Tuchořicích a v neděli 5. července večer se v rámci projektu Husovy Louny přesune do Loun. V pondělí 6. července se můžete začíst na náměstí od 10,00 hodin. Vše o projektu na webu www.mestactou.cz a v našem článku Venkovní čítárna bude putovat Lounskem.

Husův večer
Další připomínkou výročí Mistra Jana Husa bude program 3. července v Dubí na Teplicku s podtitulem Jak husité do boje vytáhli. V 18,00 hodin na louce pod Kudrákem v Dubí 2 vystoupí skupina Pontiac, od 19,00 hodin se koná pietní akt a rytířský turnaj.V osm hodin vypukne bitva Dubší proti vetřelcům, do které se může zapojit i veřejnost a poté vyjde loučový průvod k pomníku mistra Jana Husa.

1210 let Ohře
Oslavy 1210 let od první zmínky o řece Ohři pokračují tento víkend ve Vršovicích a Černičicích na Lounsku. Hromadná plavba na lodích, člunech nebo na "čemkoli" po řece započne 4. července v Lužehradech, se zastávkou na vršovickém Bobečku, kde bude občerstvení, atrakce pro děti, výstava fotografií, zábavné soutěže, a poté vyprovodíme naše kamarády do Černčic. Nejedná se o závod, jde o zábavnou plavbu. Sraz účastníků ve Vršovicích Na Bobečku, kde proběhne od 10,00 do 12,00 hodin prezentace účastníků, ve 12,00 hodin dojde k přesunu účastníků do Loun a ve 13,00 hodin vyplujeme. Děti musí být na plavidle pod dohledem dospělého a neplavci by měli mít záchrannou vestu. Těšit se můžete na vodnický guláš, puškvorcové pivo i utopence. 

Farmářský trh
Na farmách už je toho spousta k ochutnání, takže je ideální čas vyrazit na trh. Jeden z nejhezčích v kraji se koná v Chomutově na náměstí 1. máje v sobotu 4. července od 8,00 hodin. 

Westernová farma
Děti se mohou pobavit na improvizované westernové farmě, která vyroste na Mírovém náměstí v Litoměřicích v sobotu 4. července. Od 15,00 hodin si tam mohou hrát na farmáře z divokého západu, poznávat různé práce na farmě a soutěžit. Vyzkouší si třeba mletí mouky, pečení chleba, střelbu na plechovky a další.

Farmářem na zkoušku
Dalším místem, kde si děti mohou vyzkoušet, jak to chodí na farma – ovšem tentokrát už opravdové, je Selský dvůr v Braňanech. Po celé prázdniny vždy od středy do neděle je připraven program Malí farmáři aneb Děti v přírodě. Čeká je prohlídka statku s výkladem, péče o zvířata, krmení, sedlání a jízda na koni a také oběd. Podrobnosti na www.selskydvur.info a tel. 777 89 59 22.

Poleradské slavnosti
V sobotu 4. července se v Poleradech na Mostecku konají oslavy 765 let od založení obce. Na fotbalovém hřišti začne v půl deváté ráno fotbalový turnaj, slavnosti budou zahájeny ve 13,00 hodin. Na programu je ukončení řezbářského sympozia a slavnostní odhalení soch. Od 14,00 hodin čekají děti olympijské hry s Asterixem a Obelixem, poté také show s bičem či od 18,00 hodin koncert Františka Nedvěda mladšího a od 20,00 hodin skupiny Reflex. V průběhu dne bude probíhat umělecká dílna Pavla Votápka a ražení mincí pro děti.