e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Červencové výstavy

publikováno: 1.7.2012, kategorie: Výstavy, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Ani o prázdninách nezůstávají galerie a muzea bez zajímavých projektů. Nabídka se navíc rozšiřuje o umělecká sympozia pod širým nebem. Výstavu sochaře Stanislava Hanzíka uspořádal duchcovský zámek, v Žatci lákají na sirky, v Chomutově si můžet prohlédnout sochy z ytongu.

Muzeum města Duchcova pořádá výstavu fotografií a výtvarných děl žáků a studentů duchcovských škol nazvanou Duchcov očima mladých. Výstavu je možné navštívit v kostele Církve české husitské v Duchcově (kostel u Barbory), ve dnech 1. července až 31. srpna, od úterý do neděle, od 11,00 do 15,00 hodin.

Na konci června se v Regionálním muzeu v Žatci otevřela zajímavá výstava sběratele zápalkových krabiček a nálepek nazvaná Škrtni! A uvidíš... Čas na prohlídku máte až do poloviny září. Více se o sbírce i výstavě dočtete v zde.

Na duchcovském zámku se na konci června otevřela výstava Labyrint duše, vozataj srdce / Návraty Stanislava Hanzíka. Výstava v Galerii Giacomo Státního zámku Duchcov zmapuje půlstoletí sochařské tvorby nejvýraznější osobnosti českého sochařského umění 20. století, jejíž sochy zdobí veřejná prostranství mnoha měst doma i v zahraničí, interiéry renomovaných divadel a galerií či atrium Parlamentu ČR. Jedná se o nejodvážnější výstavní projekt duchcovského zámku v letošní sezóně. Prohlédnout si ji můžete do 26. srpna a otevřeno je denně kromě pondělí od 10,00 do 17,00 hodin.

Kolektivní výstava Galerie La Femme, kterou reprezentuje Eva Mansfeldová, Karel Sládek, Jaromír Másler a Alena Lipinová, je otevřena v Galerii Špejchar na chomutovském náměstí. Prohlédnout si ji můžete až do 30. srpna od pondělí do soboty od 9,00 do 17,00 hodin. Další zajímavou výstavou ve Špejcharu, tentokrát ve sklepě jsou sochy z ytongu - stavebního materiálu na zdění. Vytvořil je Milan Bursík a prohlédnout si je můžete od 2. července do 31. srpna od pondělí do soboty od 9,00 do 17,00 hodin.

V poněkud netradičním světle se představí v Chomutově litvínovská malířka Sylva Prchlíková. Od 1. července vystavuje v kostele svatého Ignáce a v atriu Středika kulturních a knihovnických služeb Chomutov dřevěné sochy a keramické plastiky. K vidění budou až do 30. září vždy v úterý a čtvrtek od 11,00 do 12,00 hodin a od 16,00 do 17,00 hodin v sobotu pak od 10,00 do 12,00 hodin a v neděli od 14,00 do 16,00 hodin.

Chomutov do třetice - v galerii Lurago bude 9. července v 17,00 hodin zahájena výstava obrazů Dveře do Obrazu Mirky Hubertové. Výstava trvá do 31. července a otevřena je od pondělí do pátku od 9,00 do 17,00 hodin a v sobotu do 12,00 hodin.

Pokud chcete vidět, jak umělecké dílo vzniká, vydejte se na Horní hrad u Stráže nad Ohří, kde probíhá do soboty 7. července umělecké sympozium pod širým nebem. Po skončení si budete moci vzniklá díla prohlédnout v hradní galerii. Více se o programu sympozia dozvíte zde.
Dvacátý ročník sochařského sympozia začíná 10. července ve Vejprtech v Krušných horách. Proč se Sochařský projekt Kámen a lidé letos koná naposledy se dočtete v článku.