e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V Kadani vystavují vzácné skautské známky

publikováno: 1.7.2009, kategorie: Výstavy, autor: Luděk Svoboda

Sdílet: facebook twitter google+

Skautské známky z celého světa jsou v těchto dnech k vidění v kadaňském muzeu na františkánském klášteře. Jsou jich tam stovky a všechny pochází z celoživotní sbírky Ivana Vápenky. Ten má i nejstarší skautskou známku.

Nejstarší známky pocházejí vlastně z Afriky, z města Mafeking, kde anglický generál Baden-Powell bránil toto jihoafrické město proti tehdejším vzbouřencům Búrum. Tenkrát používal malé chlapce jako zvědy a tehdy vlastně přišel na nápad založit skauting. Poznal totiž, že chlapci jsou samostatní a můžou plnit různé úkoly. Protože město bylo obléhané, vydal 3 známky. Jmenují se Mafekingské modré. Jsou tady v originále a pochází z roku 1892. Na jedné je Baden-Powel a na druhé první kadet,“ vysvětluje jejich majitel Ivan Vápenka.

Na výstavě jsou také známky, které byly vydány až po vzniku skautingu a jsou tak považovány za oficiálně první skautské známky. A odkud pochází? Jako první na světě je vydali Čechoslováci.

Samozřejmě nejslavnější je Pošta českých skautů. V roce 1918 pomáhali skauti při tvoření naší republiky a roznášeli různé depeše od národního výboru, který byl tehdy jediným státotvorným orgánem. A k tomu byly vydány dvě známky – deseti a dvaceti haléřové. Ty jsou dnes velice vzácné a ceněné. Na výstavě jsou k vidění také takzvané celistvosti. Jsou to obálky, které byly vydané ke známkám a jsou přetištěné razítkem prvního dne, nebo nějakým příležitostným razítkem,“ říká Vápenka. Výstava, která je zaměřená například také na skautské osobnosti a jaboree, potrvá do 2. srpna.