e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Teplická filharmonie začíná sérii letních koncertů

publikováno: 1.6.2020, kategorie: Hudba, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

V úterý 2. června zahájí Severočeská filharmonie Teplice sérii letních koncertů, kterými chce svým posluchačům vynahradit dlouhý hudební půst. Hrát v Teplicích bude zdarma několikrát týdně až do konce prázdnin. Kvůli omezením v souvislosti s nouzovým stavem musela totiž zrušit neuvěřitelných 52 koncertů.

Pandemie koronaviru zcela ochromila činnost teplického tělesa. Kvůli zákazu pořádání veřejných akcí filharmonie nedokončila svou koncertní sezónu 2019/2020, zrušila tradiční jarní Hudební festival Ludwiga van Beethovena a množství hostování v České republice i zahraničí. "Hledali jsme cestu, jak posluchačům vynahradit tu dlouhou pauzu a zároveň vrátit orchestru jeho smysl," říká Magdalena Jenčíková. Výsledkem je série letních koncertů, která začíná již zítra, v úterý 2. června. Hrát se bude především v Zahradním domě na okraji zámeckého parku a také v Šanovské mušli. "Do lázeňských Teplic tak toto léto vrátíme hudbu a klasickou kolonádní atmosféru. Využijeme toho, že máme dobré zázemí v Zahradním domě. Během komorních koncertních řad tam koncertují soubory našich členů, takže už máme tento prostor vyzkoušený."

Hned zahajovací koncert 2. června v 16,30 hodin se však odehraje v jiném prostředí - v Šanovské mušli. Za dirigentským půltíkem většiny koncertů se budou střídat šéfdirigent filharmonie Petr Vronský a čestný šéfdirigent Charles Olivieri Munroe. Koncerty ze Zahradního domu budou přenášeny také do odpočinkového prostoru u altánu za koncertním sálem, takže poslouchat bude možné i venku. Vstupné se neplatí. Všechny červnové koncerty najdete už nyní v Kalendáři akcí.

Pokud jde o nedokončenou koncertní sezónu 2019/2020, nabídne Severočeská filharmonie Teplice abonentům finanční kompenzaci v předplatném na nadcházející sezónu. Prodej pro abonenty začíná taktéž 2. června. Program Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena, který měl letos připomenout 250. výročí skladatelova narození, byl bohužel zrušen bez náhrady. Nová koncertní sezóna v Teplicích by měla začít 8. října.