e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jubilejní Beethoven: Harfa a housle rozezní mostecký kostel

publikováno: 1.6.2019, kategorie: Hudba, autor: Magdalena Jenčíková

Sdílet: facebook twitter google+

Dějištěm dalšího koncertu jubilejního ročníku Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena, pořádaného Severočeskou filharmonií Teplice, se stane přesunutý kostel v Mostě. V nádherném spojení se tam rozezní harfa Jany Bouškové a housle jihokorejské interpretky Sooji Kim. Koncert se koná v úterý 11. června.

Na programu mosteckého koncertuje jsou díla Antonína Dvořáka, Wolfganga Amadea Mozarta či Bedřicha Smetany, některé ve speciálních úpravách pro tyto nástroje.

Autorkou některých těchto aranží je přímo harfenistka Jana Boušková, absolventka Pražské konzervatoře a Ostravské univerzity. Ve studiu posléze pokračovala na Indiana University u profesorky S. McDonald, která ji později označila za talent století. V roce 1992 vyhrála International Harp Competition v USA, která je světově nejvýznamnější a nejuznávanější harfovou soutěží. Díky výrazným uměleckým úspěchům se rychle stala velmi žádanou harfistkou vystupující na renomovaných světových pódiích nejen sólově, ale i komorně s takovými interprety jako jsou: M. Rostropovič, M. Vengerov, J. Bashmet, P. Gallois, J . Bárta, Ch. Tetzlaff či Sh. Kam. Od roku 2005 je též sólo harfistkou České filharmonie. Kromě sólové dráhy se Jana Boušková věnuje i činnosti pedagogické, vyučuje na Královské konzervatoři v Bruselu, je docentkou na Hudební fakultě Akademie múzických umění v Praze a od září 2019 profesorkou prestižní Royal Collegue of Music London. Vede řadu mistrovských kurzů po celém světě. Mnoho současných českých i zahraničních autorů zkomponovalo skladby přímo pro ni. 

Sooji Kim se narodila v Jižní Koreji, vyrostla v hudební rodině a v raném věku začala studovat na klavír. Studium na housle začala v devíti letech a o dva roky později měla první veřejné vystoupení se Symfonickým orchestrem Pohang C ity. Svoji profesionální sólovou kariéru začala v jedenácti letech, kdy vyhrála řadu domácích soutěží a rozhodla se věnovat sólové a komorní hře. Studovala v Kanadě, Číně a Německu a poté se usadila v USA, kde pokračuje v doktorandském studiu. Vystupovala jako koncertní mistr v orchestru Asian Youth Orchestra a koncertovala v Číně, Hongkongu, Japonsku, na Tchaj-wanu a v Jižní Koreji se známými dirigenty. Byla po zvána ke koncertům v rámci 100. výročí narození německého skladatele Heinricha Konietznyho v rozhlasovém vysílání Saarlandische Rundfunk . Ve Smetanově síni v Praze vystoupila také s dirigentem Amaury du Closel a Severočeskou filharmonií Teplice.

Koncert se uskuteční v mosteckém kostele Nanebevzetí Panny Marie, který je nejvýznamnější historickou památkou na starý Most. Začíná v úterý 11. června v 19,00 hodin. Vstupenky v ceně 120 Kč a 60 Kč budou v prodeji přímo na místě.

Celé dění jubilejního 55. ročníku Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena můžete sledovat v květnu a červnu ve Speciálu Jubilejní Beethoven. V dalším teplickém koncert se představí ve čtvrtek 13. června pořádající Severočeská filharmonie Teplice.